LLumar

Sötétítő fólia: melyek az autófóliázás szabályai?

Ismerd meg a magyarországi autó ablak fólia jogi szabályozását!

A gépjárművekre utólag telepíthető autó sötétítő fólia használata rendeletek alapján szabályozott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy nem minden ablakon engedélyezett a színezett fóliák használata biztonsági okokból. Összeállítottunk egy részletes anyagot, amiben elmagyarázzuk, hogy miért előnyös az üveg sötétítő fólia és melyek az autófóliázás szabályait.

Sötétítő fólia telepítés szabályosan

Hazánkban törvény szabályozza az autófóliák telepíthetőségét, méghozzá a 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet 97. §-a.  Ez alapján az ENSZ EGB 43. számú előírásai az irányadók: “amennyiben a gépjármű mindkét oldalon visszapillantó tükörrel van felszerelve, a „B” oszlop mögötti üvegfelületei, valamint a szélvédő felső csíkja a napellenző merőleges vonaláig, tetszés szerinti fényáteresztésű, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett fóliával ellátható.”

A bizonyos “B” oszlop előtti ablakoknak tehát minimum 70% fényáteresztéssel* kell rendelkezniük. A mögötte lévő ablakokon nincs korlátozás, bármilyen sötétségű fólia megengedett.

A "B" oszlop előtti ablakoknak minimum 70% fényáteresztéssel* kell rendelkezniük. A mögötte lévő ablakokon nincs korlátozás, bármilyen sötétségű fólia megengedett.

Az előírás szerint a fólia és az üveg közé, eltávolíthatatlan módon kell a „H” vagy „AF” jelölést elhelyezni. A fóliázásról a kivitelezés után a fóliaforgalmazó rendszerétől függően papír alapú vagy plasztikkártyás műbizonylatot kell kiállítani, mely igazolja a fólia szakszerű felszerelését és a fólia engedélyét egy rendőri ellenőrzés vagy a műszaki vizsgáztatás során. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor az autófólia felszerelése szabályos.

Hogy a száraz jogszabályok érthetőbbek legyenek, videót is készítettünk a témáról:

Szabálytalan autó sötétítés: mi történik ilyen esetben?

Ha a műszaki vizsgáztatás során a rosszul fóliázott járművet nem engedik át, akkor a fóliákat le is kell szedni. A szabályozottan sötétített autók esetében a műbizonylattal és az engedélyszámmal lehet bizonyítani az érvényességet.

Amennyiben rendőri igazoltatás során a rendőrtiszt veszi észre a szabálytalanságot vagy nem rendelkezel műbizonylattal a fóliáztatásról, az sajnos komoly következményekkel járhat. Egyrészt, a járművet időközi műszaki vizsgára kötelezhetik, valamint akár a forgalmi engedélyt is bevonhatják.

Nem véletlen, hogy szakértőként mi is minden helyzetben azt hangsúlyozzuk, hogy az autófóliázást csak profik kivitelezőkkel szabad elvégeztetni. Az autó ablak sötétítő fólia műbizonylatát pedig olyan helyen kell megőrizni, ahol mindig kéznél van, ha sofőrnek szüksége lenne rá.

Autó ablak sötétítés: miért érdemes mégis belevágni?

  • Kint tartja a hőt: elsősorban azért éri meg a fóliáztatás, mert a klímával ellentétben folyamatos védelmet nyújt az autót ostromló napsugarak ellen. Egy sötétített gépjármű utastere sokkal lassabban és kevésbé melegszik fel még a kánikulában is, így hatékonyabban lehet klimatizálni a gépkocsinkat.
  • UV védelmet biztosít: ha fóliával védjük magunkat a hőtől, akkor akár az UV sugarakat is kiszűrhetjük. A LLumar UV védő fóliák között pedig olyat is találhatsz, mely átlátszó, így a vezetőülés melletti ablakokon is használható. Ezen az üveg felületen az üveg ugyan nem lesz sötétített, de a káros sugarak ellen így is védenek.
  • Nem láthatnak be illetéktelenek az utastérbe: a harmadik nyomós indok a színezett fóliák használata mellett, hogy távol tarthatjuk a nem kívánt pillantásokat parkolás és utazás közben is. Ez különösen akkor hasznos, ha előfordul, hogy értékek maradnak az utastér hátsó részében.

Ha neked is tetszik a sötétítő fólia és szeretnéd élvezni az előnyeit, akkor válaszd a hivatalos LLumar kivitelezőket, így biztosan megfelelsz az autófólia jogszabályoknak!