LLumar

Útmutató a tökéletes fólia kiválasztásához

Sokféle fóliamárka létezik a világon, közülük jó néhányat olyan társaságok kínálnak, amelyek magukat gyártónak vallják. Néhány fontos ténnyel segítünk eligazodni a kavalkádban.

A megbízható fóliamárka kiválasztásának módja.

A világpiachoz hasonlóan, jelenleg a magyar piacon is találkozhatunk olyan termékekkel, amelyek nem biztos, hogy megérik az értük áldozott pénzt. A fóliák hétköznapi végfelhasználóinak sokszor nehézkes lehet annak megállapítása, hogy melyek azok a márkák, amelyek megbízhatóak, régóta a piacon vannak, és értékálló megoldást jelentenek. A gyenge minőségű fóliák 1-2 év vagy akár hónapok alatt is jócskán veszítenek teljesítményükből, ami esetenként szemmel észre sem vehető, de a tényleges célt, ami miatt felszerelték, már nem szolgálják. Néhány alapkérdéssel könnyen kiszűrhető, hogy melyik márka megbízható és milyen gyártói háttér áll mögötte, így javasoljuk, hogy mielőtt dönt, keresse meg a válaszokat az alábbi kérdésekre a kiszemelt márkáknál.

  • Ki a fólia gyártója?
  • A gyártó/forgalmazó tagja-e bármely nemzetközi fóliaipari szervezetnek?
  • Milyen garanciaidővel kapom az anyagot és ki biztosítja a garanciát?
  • Milyen teljesítményadatokat közöl a forgalmazó?
  • Ki fogja felszerelni a fóliát?
  • Milyen bizonylatot kapok a fóliához?

 

Ki a fólia gyártója?

Napjainkban több száz fóliagyártóról beszélhetünk. Mondhatjuk, hogy Kínában és Koreában manapság minden sarkon már fóliagyártó „üzemet” találunk. Ebből a több száz „gyártóból” igazán csak 5-6 olyan cégről beszélhetünk, amelyik professzionális szinten foglalkozik fóliagyártással, vagyis rendelkezik a megfelelő eszközökkel és minőségi alapanyagokat használ egy időtálló fólia előállításához. Ha tudjuk, melyik cég az adott márka gyártója, máris bővebb tájékoztatást kaphatunk a termékről. Sok esetben a gyártási hely is sokat elárul az anyagról, általánosságban a keleti vagy ázsiai anyagok minősége megkérdőjelezhető.

A LLumar termékeket az Eastman gyártja. A fóliákat az Egyesült Államokban állítják elő, szigorú ellenőrzés mellett. 

A gyártó/forgalmazó tagja-e bármely nemzetközi fóliaipari szervezetnek?

Minden nagyobb gyártó tagja az európai EWFA (Európai Fólia Szövetség) szervezetének. Ez a szervezet minőségi és etikai követelményeket fogalmazott meg tagjainak, hogy a felhasználó garantáltan minőségi terméket kapjon. A tagok listája megtekinthető a szervezet weboldalán.

Az Eastman, a LLumar termékek gyártója, tagja az EWFA szervezetének is. Továbbá a termék magyarországi forgalmazója, a Gál és Társa Kft. is az európai szövetség tagja, egyben az európai disztribútorok képviselője az EWFA igazgatóságában. 

Milyen garanciaidővel kapom az anyagot, és ki biztosítja a garanciát?

A garancia időtartama fontos, de nem mindig megbízható, nem mindegy, hogy a garanciát ki adja, a garancia lehet márkagarancia, forgalmazói és gyári garancia. A forgalmazói és a márkagarancia semmit sem ér, ha nem áll mögötte gyári garancia. Egy márka vagy forgalmazó eltűnhet egyik napról a másikra, ami meg is történt a közelmúltban több céggel is. Egy vezető fóliagyártó jogutód nélküli megszűnésének sokkal kisebb esélye van! CSAK olyan márkát válasszunk, amelyiknek a gyártója ismert, és a forgalmazó gyártó által kiadott írásos nyilatkozattal igazolja a gyári garanciát.

A LLumar termékek garanciája mögött az Eastman áll, egy 9 milliárd dolláros vállalat. A LLumar forgalmazói kizárólag a gyár által publikált garanciaidőket és feltételeket jogosultak biztosítani a felhasználóknak. 

Milyen teljesítményadatokat közöl a forgalmazó?

Számos forgalmazó olyan teljesítményadatokat közöl, melyek félrevezetőek vagy nem alátámaszthatóak. Csak olyan gyártóban bízzunk, amelyik az európai és egyben magyar MSZ EN410 és MSZ EN673 szabványok szerint mért adatokat használ és ezt fel is tünteti publikált anyagain. Számos forgalmazó használja az IR-adatokat, amelyek félrevezetőek, mert nem létezik szabvány az IR-adatok mérésére, így minden gyártó azon a hullámhosszon mérheti, ahol neki tetszik, és az adott terméknél a legjobb eredményt mutatja ki. A hővédelem esetén a TSER (teljes napenergia-visszaverés) vagy az SHGC (szoláris hőgyarapodási tényező) ad megbízható összehasonlítást a termékek között. Ha bizonytalanok vagyunk, az EWFA szívesen segít a témában. 
Olvassa el a Szegedi Tudományegyetem tanulmányát!

Minden LLumar terméket a fent hivatkozott EN szabványok szerint mértek be, melyet független laboratórium is tanúsít. Az Eastman, a LLumar termékek gyártója, nem közöl IR-adatokat, mivel azok félrevezetőek és nem köthetők szabványhoz. 

Ki fogja felszerelni a fóliát?

Minden professzionális fólia felszereléséhez profi kivitelezés ajánlott. Ellenőrizzük, hogy a kivitelezőnek van-e gyári vizsgája és jogosultsága a fólia felszereléséhez. MABISZ vagy Közlekedési Hatósági engedély csak olyan termékekre adható ki, amelyeket gyári vizsgával rendelkező szakkivitelező telepített.

A LLumar termékek felszerelését gyári vizsgával rendelkező kivitelezők végzik. Felszerelés előtt bizonyosodjon meg, hogy a kivitelezőnek van-e oklevele. Ez megtehető a kivitelező műhelyében kifüggesztett oklevél ellenőrzésével vagy a LLumar magyar irodájának segítségével (Tel.: 06/1/250-1991). 

Milyen bizonylatot kapok a fóliához?

Maga a bizonylat már nem különbözteti meg a jó és az alacsony minőségű anyagokat. Természetesen, ha nem kapunk semmilyen bizonylatot, akkor az adott márka biztosan elfogadhatatlan. Követve a fenti kérdések megválaszolásával adott útmutatást, biztosak lehetünk benne, hogy minőségi anyagot kapunk.

A LLumar bizonylatait csak vizsgázott kivitelezők adhatják ki. Autófóliák esetén, Magyarországon egyedülállóan, plasztikkártyás, védelmi elemekkel ellátott műbizonylat jár a LLumar termékekhez. 

Reméljük, hogy útmutatásunk segítségével sikerül minőségi terméket választania, további kérdései esetén javasoljuk az EWFA-val való kapcsolatfelvételt.