LLumar

Kis és mély karcolás eltüntetése autóról: tippek, trükkök

Számtalan ember életét megnehezítették már a félresikerült áruházi parkolások, esetleg egy rosszakaró támadta meg egy kulccsal autónk karosszériáját. Kis és mély karcolás eltüntetése autóról házilag egyaránt elvégezhető akár otthon is, ha rendelkezésre állnak a megfelelő célszerszámok. Természetesen a legjobb végeredményt a szakértők által végzett munka jelenti, így csak a legutolsó esetben próbálkozzunk meg magunk a művelettel. Lássuk, hogyan zajlik az autó karc eltávolítása házilag!

autó karceltávolítás házilag
(Freepik.com)

Kis és mély karcolás eltüntetése autóról házilag

Valljuk be, igen bosszantó tud lenni, amikor az autó karc eltávolítás érdekében mélyen bele kell nyúlni a zsebünkbe. Pláne, ha nem is a mi hibánk következtében keletkezett a sérülés a karosszérián. A végeredményen azonban ez mit sem változtat, a szépséghibákat valahogy ki kell javítani. Szerencsére nem kell egyből – legalábbis a felületes karcok eltávolítása érdekében – hivatásoshoz fordulni, mivel rendelkezésünkre áll egy-két házi praktika.

Autó karceltávolítás: a felület alapos megtisztítása

Mind az apró, mind a mély karcolás eltüntetése autóról a felület alapos megtisztításával kezdődik. Mielőtt nekilátnánk a polírozásnak és a waxolásnak, a megfelelő fényezés elengedhetetlen: ha ugyanis ezt elmulasztjuk, utóbb sokkal többe fog fájni a javíttatás. Az alapos mosást követően távolítsuk el a festékbe ágyazódott szennyeződéseket, úgy, mint gyanta, kátrány, fémpor, fanedv stb. Így polírozás alkalmával nem okozunk újabb sebeket az autó karosszériáján, valamint a waxszal nem egy szennyezett felületet fogunk konzerválni.

Ehhez a művelethez többféle termék is elterjedt hazánkban, mint pl. a fényezés tisztító gyurma. Ez a hasznos kellék fizikailag, ám kímélő módon tisztítja meg a felületet. Gyakorlatilag kirántja és megköti a mosás után fennmaradó, beágyazódott koszt. A gyurma mellett még hasonlóan hatékony módszer a kémiai úton történő tisztítás, az úgynevezett cleanser készítménnyel. Ez egy krémes állagú szennyeződésoldó, amely feloldja a régi wax maradványokat és az oldható piszkot egyaránt.

Kisebb karc eltüntetése autóról: olcsó praktikák

Napjainkban pontosan az ilyen apróbb hajszálvékony karcolások eltávolítására találták ki az olyan kellékeket, mint pl. a paszta, vagy a karceltávolító toll. Ezek a szaki által történő hibák kijavításával szemben igazán filléres megoldásnak számítanak. Használjuk akár a pasztát, akár a karceltávolító tollat, a cél mindkét esetben ugyanaz: kijavítani a kisebb karcolásokat a gépkocsin.

Bár a mély karcolás eltüntetése autóról esélytelen egy karceltávolító tollal, a karosszéria kisebb, felületesebb szépséghibákat remekül el tudunák tüntetni vele. Mindössze párszáz forintért megvásárolhatók, és tökéletesen alkalmazhatók bármilyen lakkozással rendelkező gépjárműhöz. Ráadásul nem szükséges előképzettség vagy szaktudás sem a használatához.

Karceltávolító toll

A működését tekintve gyakorlatilag ugyanúgy kell használni, mint egy sima tollat. csupán ráhelyezzük az apró esztétikai hibára, majd „átfestjük” vele azt. Azonban le kell szögezni, hogy ettől a megoldástól azért csodákat nem szabad várni, de ha a cél a hajszálvékony karcok eltüntetése autóról, remekül megállja a helyét. Amennyiben azonban nagyobb vagy picit mélyebb sebek vannak az autó karosszériáján, akkor érdemes inkább elővenni az eggyel komolyabb fegyvert, a polírpasztát.

Polírpaszta

Ha szakemberhez vinnénk políroztatni a gépjárművet, akkor általában egy-egy elem kijavításáért körülbelül 3-5 ezer forintot kérne. Vagyis egy teljes karosszéria polírozása 15-20 ezer forint között mozoghat. Ehhez képest egy polírpaszta már 1-2 ezer forintért megvásárolható, és több sérülés kijavítására is remekül alkalmazható. Ugyan azoknál a karcolásoknál, amelyek lemezig hatolnak, már nem tudjuk kikerülni a szakit, de egy próbát mindenképpen megér a paszta is.

Amikor a feladat egy mély karcolás eltüntetése autóról, alapszabály, hogy mindig az enyhébb sérülésektől kezdjük a javítást, majd fokozatosan haladunk az egyre komolyabb karcok felé. Egy igazán karcos autón a technikák alapján kell meghatározni a polírozási műveletet, vagyis az enyhébb, kíméletesebb megoldásoktól az agresszívabb termékekig és metódusokig. Érdemes a kisebb-nagyobb horzsolásokat egy durvább szemcséjű polírpasztával eltávolítani. A műveletnél akár kézzel, szivaccsal, vagy egy sima pamutronggyal kezdjük el körkörös mozdulatokkal dörzsölni a karcolásokat. Amennyiben a sérülés nem túl mély, már ez a módszer is látványos eredményt hozhat.

mély karcolás eltüntetése autóról polírgéppel
(Freepik.com)

Mély karcolás eltüntetése autóról: polírgép

A komolyabb sérülésekhez már érdemes egy gépi polírozókorong használata. Ez remekül fogatható akár egy fúrógépbe, esetleg flexbe is. A komolyabb, speciális polírozógépek vitathatatlan előnye, hogy két kézzel is foghatóak, ezáltal jobban és finomabban tudjuk irányítani a készüléket, amely alaposabb és szebb végeredménnyel kecsegtet.

Ne feledjük, hogy amikor a mély karcolás eltüntetése autóról kezdetét veszi egy arra alkalmas készülékkel, a fényezés ilyenkor nem csupán a fényéből, de a vastagságából is veszít. A polírozás ugyanis gyakorlatilag a fényezés enyhe csiszolása. Amikor a polírozás után a felület veszít fényéből és matt lesz, egy finom, eredeti fényt visszaadó polírozó folyadékkal, esetleg egy extra védőréteget biztosító viasz felhordásával is sokat tehetünk a jó ügy érdekében.

Ezen két készítményt felvihetjük a felületre kézzel, vagy géppel is. Amennyiben utóbbit választjuk, nem szabad elfelejteni, hogy egy apró porszem a korong és a lemez között is nagy rombolást tud végezni. Ezért mindenképp győződjünk meg, hogy tiszta-e a felület, ha géppel esünk neki a feladatnak.

Igyekezzünk szem előtt tartani azt a tényt, hogy minél sötétebb a fényezés, annál inkább meglátszanak rajta az apróbb karcolások is. Azonban, ha távolabbról már nehezen felismerhető a horzsolás az autón, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy megéri-e a küzdelem azokkal a karcokkal szemben. Ugyanis előfordulhat, hogy magának a fényezésnek az elvékonyításával többet ártunk a jármű karosszériájának, mintha úgy hagynánk az olyan karcokat, amelyek csak bizonyos szögben látszanak.

Karceltávolítás autóról: védelem és waxolás

Ha autónk fényezése teljesen rendben van, akkor csupán annyi dolgunk van, hogy megvédjük a járművet a környezet károsító hatásaitól, illetve a nem megfelelő mosási technikától. Utóbbi műveletet egy kis utánajárással szintén magunk is el tudjuk végezni otthon. Ha odafigyelünk a helyes autómosásra, utána két megoldásunk van, ha magunk szeretnénk otthoni körülmények között védelmet biztosítani járművünknek: az egyik a wax, a másik a szintetikus bevonat.

A megfelelő védelem hiányában ugyanis az autó fényezése nagyon gyorsan elveszíti a fényét, mivel oxidálódni kezd. Az elhanyagolt fényezésű autó esetében már pár éven belül visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek. Azonban a jó minőségű waxszal jobban járunk mind ráfordított energia, mind pedig az anyagiak tekintetében. Ezen termékek használata után a kézi mosókban alkalmazott erős vegyszerekkel teli előmosást lehetőleg mellőzzük, ha nem szeretnénk a felhelyezett védelem élettartamát lerövidíteni.

A wax és a szintetikus bevonatokat is csak nagyon vékony rétegben kell felvinni a felületre, mivel 15-30 perc után a fölösleget úgyis eltávolítjuk az autó karosszériájáról. Több réteget is felvihetünk a felületre, ám ebben az esetben ajánlott legalább 1 teljes napot várni a két réteg között.

(Freepik.com)

Mély karcolás eltüntetése autóról: karosszériavédő fólia

Természetesen a kavicsfelverődések, kisebb karcok és nagyobb horzsolások ellen a legbiztosabb megoldás a megfelelően telepített karosszériavédő autófólia. A felület leghatékonyabb védelme érdekében egy minőségi autófólia évtizedekre megszabadít bennünket a kellemetlen karcolások okozta idegeskedéstől.

Azonban az autó karosszériafóliázását semmi esetre se csináljuk otthoni körülmények között. A waxolással és a polírozással ellentétben egy jármű megfelelő becsomagolásához az otthoni körülmények nem felelnek meg sem szerszám és felszerelés, sem pedig higiéniai és hőmérsékleti szempontból sem. Egy megfelelő autófólia telepítő precíz munkájával – és természetesen egy minőségi autófóliával – nem kell aggódnunk a karcolásoktól egy jó pár évig.