LLumar

Autó lámpa fólia szabályai

Az autó lámpa fólia szabályai körül megannyi tévhit kering. Egyesek úgy vélik, hogy ha megfelelően van telepítve akkor engedélyezett, míg mások azt vallják, hogy csak a színezett, illetve a sötétített fóliák tiltottak. Az autó fóliázását jogszabályi rendelet (6/1990. (IV. 12.) KöHÉM) szabályozza, aminek megszegését komoly szankciókkal sújtják. Így minden sofőrnek tisztában kell lennie a közúti forgalomban engedélyezett fóliázási előírásokról, hogy elkerülje a büntetéseket és az esetleges baleseteket.

Hol lehet fólia autónkon?

A gépjárműre vonatkozó üzemeltetési és műszaki feltételeket a törvény 97. §-a tárgyalja. Eszerint csakis olyan fényáteresztő képességet csökkentő eszközöket lehet felszerelni az autó szélvédőjére és ablakaira, amelyekre a közlekedési hatóság engedélyt adott. Az ENSZ-EGB 43. számú előírás 21. számú mellékletében határozták meg, hogy pontosan miket lehet telepíteni kocsink üvegfelületeire. Miután az autófóliákat is megemlítik a jogszabályban így tudjuk, hogy – bizonyos feltételek mellett – lehetőségünk van azok felhelyezésére. A karosszéria fóliázására semmilyen megkötés nincs, a rendelet az autón belüli és azon kívüli biztonságos látási viszonyok érdekében hoz szigorításokat.

Autófólia szélvédőre és ablakra

A KöHÉM kimondja: “amennyiben a gépjármű mindkét oldalon visszapillantó tükörrel van felszerelve, a “B” oszlop mögötti üvegfelületei, valamint a szélvédő felső csíkja a napellenző merőleges vonaláig, tetszés szerinti fényáteresztésű, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett fóliával ellátható.” Vagyis a hátsó oldalablakokra, valamint a hátsó szélvédőre is bármilyen fényáteresztő képességű autófólia telepíthető jogszabály szerint.

Korlátozást csak az első szélvédő és a vezetőtéri oldalablakok esetében szabtak, ha két oldalsó tükörrel rendelkezik autónk. Ez annak érdekében szükséges, hogy a sofőr vezetés közben előre, oldalra, valamint hátra is tisztán láthasson. A “B” oszlop előtti üvegfelületeknél csak olyan fóliák jöhetnek szóba, amelyek minimum fényáteresztési mértéke 70%-os.

A fólia fényáteresztése önmagában nem garancia a szabályosságra, hiszen az autók üvegei eltérő fényáteresztéssel rendelkeznek. A jogszabály az üveg és a fólia együttes fényáteresztésére vonatkozik.

Minden fóliához kell egy műbizonylat is, ami megmutatja, hogy a fólia érvényes “H” minősítő jellel vagy AF számmal rendelkező anyag. Ha ez a két jelölést elhelyezték a fólia és az üvegfelület közé, abban az esetben szabályos a fóliázás. Ellenkező esetben a műszaki vizsgán nem fogják átengedni autónkat, valamint a rendőr – a bírság mellett – időszakos műszakiztatásra is elküldhet, vagy akár be is vonhatja forgalmi engedélyünket.

Autó lámpa fólia szabályai közutakon

Az autólámpák lefóliázására külön szabályozások vonatkoznak, amit a rendelet 41. §-a tartalmaz. Ez alapján külön törvények vonatkoznak a távolsági, a tompított, a köd, valamint a hátrameneti fényszórókra. A hátrameneti lámpák csak színtelen (fehér), a többi emellett még kadmiumsárga fényt bocsáthat ki. Az adott területre eső fényáram (lux) tekintetében már mindegyik fényszórónál eltérések mutatkoznak:

  • a távolsági 1 luxnál kevesebb,
  • a tompítottnál, ha asszimmetrikus 0,7, míg szimmetrikus esetén 1 luxnál több,
  • a köd fényszórók 1 luxnál több,
  • a hátrameneti fény pedig 3 luxnál több nem lehet.

Nem mindegy az sem, hogy a fényáram mekkora távolságig ér el. A mértékek itt is eltérőek attól függően, hogy melyik világító berendezésről beszélünk. A távolsági fényszóróknak kell a legmesszebb látszódnia, a rendelet 100 métert ír elő. A tompított esetében ez a távolság 40 méter, míg a ködlámpa 25, a hátrameneti fényszórónak pedig 10 métert szükséges megvilágítania.

Autó lámpa fólia szabályai: mit jelent ez a gyakorlatban?

Miután a lámpatesteket minden autóba gyárilag úgy szerelték be, hogy az megfeleljen az európai előírásoknak (E-jel), azok fényadási képességeit megváltoztatni nem lehet. Ha a fényszórókra fóliát szerelünk – legyenek színesek, sötétítettek vagy akár átlátszóak -, azok mindenképpen befolyásolni fogják a rajtuk áthaladó fény tulajdonságait. A telepítésükkel megváltoztatjuk a megvilágítási szintet, ami így már jogszabályba ütközik. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az autó lámpa fóliázási szabályai miatt a fényszórókra semmilyen típusú fóliát nem telepíthetünk, más szóval tilos. A jó látási viszonyok megőrzéséhez és a balesetek megelőzése érdekében egyik fényszóróra sem tehetünk még egyetlen fóliaréteget sem.

Szankciók

Ha fóliázzuk autónk lámpáit, súlyos következményekkel kell szembenézni. Ha egy közúti ellenőrzés során a rendőr kiszúrja még akár az áttetsző fóliát is, jobb esetben csak lekapartatja azt a fényszórónkról. Ám ez nagyon ritkán fordul elő. A várható szankció egy büntetés mellett, hogy az egyenruhás leszedeti a rendszámról a műszaki matricát és időszakos műszaki vizsgára köteleznek. A legrosszabb esetben bevonják a forgalmi engedélyünket, így nem érdemes kockáztatni.

Érdekesnek találtad autó lámpa fóliázás cikkünket? Akkor olvasd el autó tuning tippjeinket is!