LLumar

Autó tuning tippek

Minden autótulajdonos célja, hogy járműve hosszú ideig kifogástalanul működjön. Az autók igazi megszállottjai viszont nem elégednek meg ennyivel, így mindent megtesznek azért, hogy kocsijuk az átlagosnál jobban teljesítsen. Erre szokták azt mondani, hogy “feltuningolják” az autójukat: ez nemcsak a jármű teljesítményét érintheti, hanem a kinézetet is. Az autó tuningolására számos lehetőség van. Cikkünkben olyan autó tuning tippek találhatóak, amelyekkel könnyen és gyorsan feljavíthatóak a járművek eredeti tulajdonságai.

Autó tuning: mit jelent pontosan, honnan ered?

A ‘tuning’ angol eredetű szó, magyarul (be)hangolást, beállítást jelent. Ez vonatkozhat a motor optimalizására, de minden más technikai és esztétikai változtatásra is, amelyekkel végül egyedi autót kapunk. Ennek értelmében végezhetünk járművünkön kisebb költségekkel járó átalakításokat, de természetesen nagyobb beavatkozásokra is lehetőségünk van. Az autó tuning valójában a versenypályákról szivárgott ki az utcákra. A boxok között kísérletezték ki azt, hogyan lehet egy autóból a legtöbbet kihozni, és hogy lehet a motor teljesítményét jól felpörgetni. Ezekkel a megoldásokkal jó pár másodperces versenyelőnyt tudnak szerezni az autóvezetők, ami ebben a sportágban sokszor sorsdöntő tud lenni. A nagy teljesítmény viszont legtöbbször a fogyasztás, az élettartam és a nyugodt üzem rovására ment, ezért az utcai autóknál már más értelmet nyert a tuning fogalma. Itt a gazdaságossági és a használhatósági szempontok is érvényesülnek, mivel ezeket az autókat szinte napi rendszerességgel szeretné használni a gazdája, lehetőleg minél több ideig.

Autó tuning tippek

1. Futómű tuning

A futómű fejlesztése az egyik legfontosabb feladat, ha autó tuningolásról van szó. Hiába rendelkezünk erős motorral, ha a lengéscsillapítók nem elég megbízhatóak és a fékek sem elég erősek – ezeknek az optimalizálása nélkül könnyen balesetet okozhatunk. A futómű tuninghoz tartozik a speciális sportrugók, lengéscsillapítók, fékek, felnik és gumik beállítása, amelyek a jármű stabilitásában és jobb útfekvésében játszanak szerepet.

A futómű tuning leglátványosabb részét képezi az ültetőrugók beállítása. Ezeknek a segítségével lejjebb vihetjük a súlypontot néhány centivel, így autónk jobban fekszik majd az úton. Emellett érdemes a gyári futóművet is kicserélni egy sportosabbra. Ha komolyan meg szeretnénk növelni a motor teljesítményét, akkor előtte erősítsük meg az autó fékrendszerét. Itt kicserélhetjük a teljes fékrendszert, de sokszor elegendő az eredeti megerősítése is. Nagyobb átmérőjű tárcsafékekkel és jobb minőségű betétekkel komoly eredményeket érhetünk el. Végül válasszunk autónkhoz illő felnit és gumit – ezekkel esztétikailag is javíthatunk járművünk kinézetén.

2. Sportkipufogó rendszer használata

A sportkipufogó rendszerek használata a motor tuningolásához tartozik. Hazánkban talán ez tuningforma a legnépszerűbb, és ez rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal. Ma már olyan komplett rendszerek, dobok, leömlők és végek között válogathatunk, amelyeknek gyakorlati és esztétikai haszna is van. A választék bőséges: a házilag barkácsolt változatoktól kezdve a világmárkák által gyártott termékekig szinte minden megtalálható a piacon. Csak győzzük türelemmel, amíg kiválasztjuk a számunka ideálisat.

3. Autó tuning tippek: dizájnos ablakfólia

Az autó tuningolását egyszerűbb módon is elérhetjük, dizájnos autófóliákkal például sokat javíthatunk a jármű kinézetén. Ez esetben gondolhatunk ablakfóliára, de akár karosszériavédő fóliára is. A LLumar ablakfóliái kiváló hő- és fényvédelemmel rendelkeznek, miközben az UV-sugaraktól is megóvnak bennünket. A praktikus kialakítás mellett a tervezők a tetszetős megjelenésre is figyeltek, így ha ilyet rakatunk fel autónkra, biztosak lehetünk benne, hogy sokat dob majd a kocsi dizájnján.

A karosszéria védőfóliának köszönhetően megvédhetjük autónk fényezését a felverődő kövektől, bogaraktól és az elhasználódástól. Ez egy víztiszta flexibilis fólia, amely megóvja a motorháztetőt, a tükröket és a lökhárítókat. Ennek köszönhetően nem kell újrafényezésen gondolkodnunk, ha bármilyen sérülés éri autónkat. Mivel ezek szinte teljesen láthatatlanok, nagyon jól illeszkednek az autó külsejéhez.

Érdekesnek találtad az autó tuning tippekről szóló cikkünket? Akkor olvasd el a praktikus autós kiegészítőkről megírt bejegyzésünket is!