LLumar

Autó vásárlás menete: mit érdemes tudni a folyamatról?

Új vagy használt autót vételezni minden ember számára igazi kihívást jelent: egyrészt az anyagiak, másrészt a részletek miatt. Amellett ugyanis, hogy egy gépjármű igen komoly anyagi beruházásnak minősül, tisztában kell lenni azzal is, hogyan zajlik az autó vásárlás menete. Miután nem egyszerű műveletről van szó, ezért számos dologra kell odafigyelni, hogy ne dobjunk ki egy halom pénzt az ablakon. Cikkünkben összeszedtük, milyen fontos lépésekből áll a gépjármű vásárlás menete napjainkban!

Autóvásárlás menete

 

Használt autó vásárlás menete: a jármű előéletének ellenőrzése

Az autó vétel menete minden esetben azzal indul, hogy körbe nézünk néhány adásvételi portálon, és ellátogatunk egy-két autókereskedésbe. Miután sikerült kiszemelni azt a gépkocsit, amelyik megfelel mind igényeinknek, mind pénztárcánknak, a következő lépés leellenőrizni az autó előéletét. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk kivitelezni, ha a rendszámot leellenőrizzük a Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP). Léteznek egyéb fizetős szolgáltatások is, azonban előbbihez csupán ügyfélkapu regisztrációra lesz szükségünk – az autó hitelességének azonban így vagy úgy, de mindig járjunk utána.

Ez már csak azért is fontos, mivel sajnos napjainkban a legtöbb hirdetésben hamis információkkal hirdetik meg a gépjárműveket. A kereskedők ugyanis minél hamarabb szeretnének megszabadulni a hibás daraboktól, és ezért minden trükköt képesek bevetni, pl. visszatekerik a kilométerórát. A rendszám és a kilométeróra állásának megjelenítése a hirdetésben bizakodásra adhat okot, ám ha nem szerepelnek benne ezek az adatok, ne habozzunk megkérdezni az eladót. Emellett ne felejtsük el elkérni a jármű alvázszámát sem.

Feltétlenül kérdezzünk rá az autó kártörténetére! Ha a használtautó vásárlás menete során rendelkezünk információval a korábbi sérülésekről, célirányosabban tudjuk feltenni kérdéseinket. Így felderülhetnek olyan tények is az autó előéletéből, amiket az eladó valamilyen okból el szeretett volna titkolni. Azt is érdemes megtudni, hogy az autó rendelkezik-e szervizkönyvvel: sokkal megnyugtatóbb úgy használt autót vásárolni, ha tisztában vagyunk vele, hogy az előző tulaj márkaszervizben javíttatta a gépjárművet. Új autó vásárlás menete esetén ezeket a lépéseket elhanyagolhatjuk.

Vigyünk magunkkal egy autószakértőt

Amikor először megyünk személyesen megnézni a kiszemelt autót, lehetőség szerint vigyünk magunkkal egy hozzáértő egyént is. Ha mi nem vagyunk annyira jártasak az autók világában, ismerősünk nagy szolgálatot tehet nekünk azzal, hogy felhívja a figyelmet a kevésbé evidens problémákra is. Emellett – ha egy mód van rá – mindenképp vigyük el a gépjárművet egy próbakörre. Már egy egyszeri autóút alatt is rengeteg minden kiderülhet a kocsi állapotáról, nem beszélve a várható vezetési élményről.

Egy tuti módszer, ha egy független autószakértővel alaposan átvizsgáltatjuk a gépjárművet. Igaz, hogy a szervizesnek ezért fizetni kell, ez azonban csekély összeg a kocsi vételárához képest. A vizsgálat alkalmával a szaki fel tudja mérni a gépkocsi jelenlegi állapotát, és tájékoztathat minket a későbbi autójavítás mértékéről is. Fény derülhet olyan lappangó műszaki problémára, amely miatt folyton a szerelőnél kötnénk ki az autóval – ez pedig utóbb sokkal nagyobb anyagi ráfordítást igényel, mint egy előzetes állapotfelmérés.

Autó vásárlás menete: foglaló vagy előleg

Ha úgy ítéljük meg, hogy a jármű előéletét figyelembe véve nincs akadálya az egyezségnek, következhet az adásvételi szerződés megkötése. Az autó vásárlás menete során ennél a lépcsőfoknál is számos részletre kell odafigyelni. Ha az eladóval előleg vagy foglaló kifizetésében állapodtunk meg, először is tisztázni kell a két fogalom közti különbséget:

  • Foglaló annak a félnek jár, aki nem vonható felelősségre az esetlegesen meghiúsult adásvételi szerződésért. Például a vevő valamilyen okból – ami az eladónak nem róható fel – meggondolja magát, esetleg nem fizeti ki a szerződésben meghatározott időpontig a foglalót. Ebben az esetben a vevő bukja a foglaló összegét. Ha azonban az eladó hibájából nem sikerül az adásvétel – pl. másnak értékesíti a járművet -, a vevő a foglaló dupláját kapja vissza.
  • Az előlegnél ilyesfajta szabályozás nem létezik: amennyiben a felek mégsem kötik meg a szerződést, az előre letett összeg a vevőt illeti meg. Válasszuk bármelyik lehetőséget, arra mindig ügyeljünk, hogy írassunk átvételi elismervényt a kifizetésről. Foglaljuk bele az előleg vagy foglaló pontos összegét, valamint a megbeszélt feltételeket.

A szerződés megkötése

Az autó vásárlás menete a szerződés megkötésével folytatódik: erre általában a tranzakcióval egy időben kerül sor az adásvétel helyszínén, így érkezzünk felkészülten. Vigyük magunkkal a személyes okmányainkat, és alaposan informálódjunk a szerződés tartalmi követelményeiről. Miután a kontraktust teljes bizonyító erejű magánokiratba szükséges foglalni, ezért két tanúnak is mindenképp jelen kell lenni. Természetesen ezen két személynél is legyenek meg a szükséges iratok.

Az adásvételi szerződésből mindenki számára készül egy példány, azaz négy darabot kell kiállítani – ügyeljünk mindegyik esetében, hogy a pontos adatokat rögzítsük a dokumentumokban. Foglaljuk bele a szerződésbe, hogy a gépjármű milyen állapotban került hozzánk, és szerepeljen benne az átvétel időpontja is percre pontosan. Amennyiben készpénzben kerül sor a vételár kifizetésére, ne feledkezzünk meg az átvételi elismervényről.

Az eladóval mindenképp érdemes tisztázni a gépjármű adásvételét követő kötelezettségeket is. Ennek elmulasztása utóbb kellemetlenségeket fog okozni később az esetleges rejtett hibák felbukkanása esetén. Állapodjunk meg az értékesítővel, hogy milyen lehetőségeink vannak ebben az esetben – autókereskedésben vásárolt autónál pedig kérdezzünk rá a visszatérítési garanciára. A megszerzett információkat foglaljuk bele az adásvételi szerződésbe is.

Autó vásárlás menete: a gépjármű átvétele

Bármennyire is szeretnénk, de ez autó vásárlás menete során az adásvételi szerződés nem az utolsó adminisztrációs teendőnk. Ahhoz, hogy új gépkocsinkkal szabályosan róhassuk az utakat, még feltétlenül el kell végeznünk néhány elengedhetetlen lépést. Elsőként is győződjünk meg arról, hogy minden fontos iratot és tartozékot megkaptunk adásvételkor: a szerződésből két példány, forgalmi engedély, törzskönyv, szervizkönyv (amennyiben van), és természetesen az autó kulcsait.

Fontos tudni, hogy a gépjármű előző kötelező felelősségbiztosítása a tranzakció pillanatában érvényét veszti. Ez azt jelenti, hogy a most vásárolt autónkkal nem mehetünk anélkül haza, hogy ne kötnénk rá KGFB-t. A szabálysértés elkerülése végett érdemes előre bekérni az eladótól a biztosításkötéshez szükséges információkat, és telefonról vagy egyéb okoseszközről gyorsan meg is köthetjük azt. Azon gépkocsik esetében, amelyeken nincs kötelező biztosítás, muszáj fedezetlenségi díjat fizetni – ennek mértékét a MABISZ határozza meg évente.

Az adásvételt követően eredetiségvizsgálatot is kell végeztetni, amennyiben az előzőleg elmaradt. Csakis akkor tekinthetünk el tőle, ha a gépkocsit örököltük, esetleg ajándékba kaptuk egy közvetlen hozzátartozótól. A tulajdonosváltozás tényét 8 napon belül kötelező bejelenteni a kormányablakban. Ehhez szükségünk lesz:

  • személyi igazolványra,
  • lakcímkártyára,
  • adásvételi szerződés egy példányára,
  • autó törzskönyvére (az újat két héten belül postázzák),
  • eredetiségvizsgálatot igazoló dokumentumra,
  • vagyonszerzési illeték megfizetését igazoló iratra,
  • a kocsi forgalmi engedélyére (az újat a helyszínen megkapjuk).

Autó vásárlás menete: vigyázzunk új gépjárművünkre

Miután hivatalosan is a miénk lett új gépjárművünk, kövessünk el mindent annak érdekében, hogy sokáig szolgáljon minket. Amennyiben nincs lehetőségünk garázsban tárolni, mindenképp szereljük fel az autót lopás ellen. Napjainkban számos egyszerűbb vagy komolyabb védelmi eszközzel ruházhatjuk fel a járművünket attól, hogy meglovasítsák, pl. kormányzár, indításgátló, riasztó, GPS autóvédelem pedálzár, UV gravírozás vagy minőségi autófólia. Utóbbi nemcsak a betörő dolgát nehezíti meg lopáskor, hanem az utakon is hatékony védelmet nyújt a kocsi karosszériájának a felverődő kavicsok és szennyeződések ellen. Újonnan vásárolt autónk egy prémium fóliával sokáig megőrzi szépségét, miközben magas szintű komfortot biztosít az utasok számára.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti az autó tisztítása, karbantartása lépésről lépésre c. írásunk is!