LLumar

Autó védelem lopás ellen: hasznos tippek

Magyarországon évente körülbelül 4-7 ezer autónak kel lába. Sok sofőr úgy kalkulál, hogy a tolvaj csak slusszkulccsal tudja beindítani a gépjárművet – ez viszont sajnos távolról sincs így. Lássuk be, ellophatatlan autó nem létezik. Szerencsénkre azonban több módon is védekezhetünk kocsink feltörése ellen. A kérdés már csak az: melyik a leghatásosabb autó védelem a betörőkkel szemben? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet, amelyekkel nagyban növelhető egyik legértékesebb vagyontárgyunk biztonsága.

Hogyan dolgoznak az autótolvajok?

Általánosságban elmondható, hogy az autó védelem nem az amatőr tolvajok ellen szükséges. A profi bűnözők legtöbbször többen, szervezetten „dolgoznak”, és előzetesen megfigyelik az adott járművet. Egy egykori autótolvaj vallomása szerint az elkövető végzettsége egyenesen arányos a kiszemelt gépkocsi értékével. Más szóval: az egyszerűbb autókhoz gyakran elég egy kezdő szett, amellyel gyorsan és gond nélkül hatástalanítják a zárnyitót vagy a gyári immobilizert.

Az elit rabló azonban felsőfokú tanulmányokkal rendelkezik, és nagy valószínűséggel az autóiparban vagy egy ahhoz köthető szakterületen tevékenykedik. Minél többen hajtják végre a bűntettet, annál valószínűbb az akció sikeressége. Egy 3 fős banda esetén például 1 ember feltöri az autót, míg a másik 2 cinkostárs figyeli a terepet. Amint feltörték az autót, mind a hárman különböző kocsiba ülnek – a 2 „tiszta” járművet rögtön követi a lopott autó.

Autó védelem: milyen lopási technikákat használnak?

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy napjainkban az autótolvajok milyen lopási technikákat alkalmaznak. Így jobban fel tudunk készülni az esetleges betörések ellen, amellyel nagyobb autó védelem biztosítható.

(Google CCl)

Betörés vagy eltulajdonítás

Ez az egyik leggyakoribb módja az autó meglovasításának. Az emberek a slusszkulcsot általában az ajtó mellett az előszobában, a fogason, a nadrágzsebben vagy a retikülben tartják. Elég, ha csak egy pillanatra lankad a figyelem, és az enyveskezű tolvaj máris megszerezte azt.

Rablás

A másik kategóriába sorolható a tipikus filmes autólopás. Egy piros lámpánál például feltépik a gépjármű ajtaját, majd kiszállásra kényszerítik a sofőrt. Ezért mindig figyeljünk arra, hogy a kocsiajtó bezárva legyen még vezetés alatt is. Emellett hasznos eszköz lehet egy úgynevezett rablás gátló, amely akkor aktiválódik, amikor járó motor mellett valaki kis szeretné nyitni a vezető oldali ajtót.

„Trükkös lopás”

Ide a kigondolt és agyafúrt technikák tartoznak. A tolvajok valamilyen ürüggyel ráveszik az áldozatot, hogy úgy szálljon ki a járműből, miközben benne van a kulcs. Az ürügy sok minden lehet, pl. a bejárati kapu elé tolnak egy kukát, hogy a sofőr nem tudjon kiállni, balesetet színlelnek, vagy valamit a kocsi után kötnek, hogy a tulajdonos kiszálljon megnézni a zaj forrását. A legfontosabb, hogy semmi esetre sem szálljunk ki úgy a gépjárműből, hogy benne marad a slusszkulcs.

Autómosó

Nem ritka sajnos, hogy miközben takarítják autónkat, egy másik személy lemásolja a slusszkulcsot – kiveszik a chipet, majd beragasztják a gyújtáskapcsoló alá. Ezáltal könnyedén beindítható a gépjármű az új kulccsal is. Várjuk ki, amíg lemossák az autót, és ne veszítsük sose szem elől az indító kulcsot.

Csalás az autószervizben

Nem csak az autómosóban, hanem egyes szervizekben is előfordulhat, hogy lemásolják az ott dolgozók az autó kulcsát. Amennyiben lehetőségünk van rá, mindenképp várjuk meg a javítási munkálatokat. Emellett igyekezzünk csak leinformálható műhelybe vinni karbantartásra szoruló gépkocsinkat.

Autó értékesítése közben

Sokszor előfordul, hogy a tulaj meghirdeti eladásra szánt kocsiját, és érkezik is egy jól szituált vevőjelölt. A gépjármű bemutatása után következhet a próbakör – az eladó nélkül! A tolvaj visszahozza az autót, és közli, hogy komolyan érdekli az üzlet, viszont megnézne még egy-két másik gépkocsit, és később jelentkezni fog. A tulajdonosnak pedig fel sem tűnik, hogy egy másik ugyanolyan márkájú autónak a slusszkulcsát kapta vissza.

A felsorolt opciók csupán töredéke az autótolvajok széles repertoárjának. Viszont már ezekkel az információkkal is lehet szemléltetni, hogy a bűnözők milyen leleményesek is tudnak lenni. Megfigyelhető egy tendencia, amely a lopott gépjárművek márkáját illeti: a statisztikák szerint autó védelem szempontjából a legveszélyeztetettebbek a német gépek, majd a francia és az olasz, végül az angol, a japán, a svéd és a koreai kocsik.

 

Milyen autó védelem fajták vannak?

Mechanikus autó védelem

Kormányzár

A kormányzár az autó védelme szempontjából egy költséghatékony megoldás. A szerkezet egy retesszel megakadályozza, hogy a kormány forogni kezdjen. Napjainkban már nem tekinthető kifejezetten komoly védelemnek – egyes kormányzárakat ugyanis akár 1 perc alatt is el lehet távolítani.

Váltózár

Egy egyedi mágneszáras kulccsal megakadályozhatjuk, hogy a gépjárművet a tolvaj sebességbe tegye. Egyaránt alkalmazható kézi és automata sebességváltó esetében is, ráadásul egyes autótípusokba a gyártó be is építi a váltózárat.

Pedálzár

A pedálzár egy igen kreatív megoldás, azonban komplikált fel- és leszerelhetőségük miatt nem igazán elterjedt. Egyedi mivoltuknak köszönhetően hatékony védelmet nyújthat – a szerkezet előnye, hogy nem iktatható ki az autóban, így a betörőnek muszáj tettét nyitott ajtón keresztül elkövetnie.

UV gravírozás

A gépjármű alvázszáma egy különleges eljárással az összes üvegbe és a karosszériaelemek belső felületeibe gravírozható. A biztonsági jelölést csak UV fény mellett lehet elolvasni. A műveletet követően a felületről az alvázszám már csak az adott felület rongálásával tüntethető el. Ugyan nem gátolja meg az autó eltulajdonítását, viszont roppant mód megnehezíti az egyes alkatrészek értékesítését.

(Google CCl)

Minőségi autófólia

Az emberek legtöbbször a kavicsfelverődések, a napfény vagy a dizájn miatt telepítenek autójukra fóliát – azonban sokan nem is gondolnák, hogy az autótolvajok dolgát is meg tudja nehezíteni. Egy fóliázatlan kocsit kevesebb, mint 5 másodperc alatt fel tud törni egy profi tolvaj. Azonban a jó minőségű autófóliával borított gépjárművek nagymértékben lelassítják a bejutást. A lopáshoz szükséges megnövekedett idő és zaj pedig felhívja a figyelmet a bűntettre, így a tolvaj inkább menekülőre fogja.

Elektromos autó védelem

Riasztó

Napjainkban szinte minden autó rendelkezik riasztóval. Azonban sokszor tévesen riaszt be, így az emberek többsége már figyelmen kívül hagyja a zajhatást. Az egyszerűbb riasztók sajnos ráadásul visszakódolhatók a gépkocsi zárása közben, és sérülésektől mentesen nyithatók is.

Indításgátló

Ha egy olyan rejtett kapcsolót szereltetünk be a járműbe, amely meggátolja a motor indulását, sokat tehetünk autónk védelme érdekében. Az indításgátló – ha jól elrejtjük – nagy időveszteséget jelent a tolvaj számára, amíg megtalálja azt.

Rablásgátló

Amikor beindítják az autót, a rablásgátlóban elindul egy időzítő, amit csak a tulajdonos képes hatástalanítani egy előre megadott „titkos jellel”. Ha ez nem történik meg, az elakadásjelző elkezd villogni, majd a gépjármű motorja leáll. A bűnöző számára ez meglepetésként hathat, és mivel nem képes újra beindítani a kocsit, szinte mindig odébb áll.

GPS autó védelem

Napjaink egyik innovatív megoldása a műholdas autó védelem. Segítségével nyomon tudjuk követni, hogy merre jár éppen kocsink, és szükség esetén le is állíthatjuk azt. Ez a jeladó akkor a leghatásosabb, ha mellette a gépjárműveken vagyonvédelmi távfelügyeletet is ellátnak.  A közhiedelemmel ellentétben a GPS nyomkövetőt nem lehet zavarni egy GPS jelzavaróval. Fontos viszont megjegyezni, hogy ez a professzionálisan felszerelt, minőségi GPS nyomkövetőkre igaz.

A legnagyobb autó védelem természetesen akkor garantált, ha a mechanikus és az elektromos biztonsági eszközöket kombináljuk. Miután számos gépkocsiban nem található semmilyen védelmi felszerelés, így a tolvajok ez utóbbi gépjárműveket fogják inkább előnyben részesíteni.

Hasznos tippek, amelyekkel megelőzhetjük autónk feltörését

  • Nagyon körültekintően vásároljunk gépjárművet
  • Ne adjuk kölcsön gépkocsinkat, főleg ne egy idegen személynek
  • Lehetőség szerint tároljuk garázsban az autót, és mindig kapcsoljuk be a riasztót
  • Sose hagyjunk értékes holmikat – pl. telefont, táskát – a kocsiban
  • Kiszálláskor mindig gondosan zárjuk az ajtókat, a csomagtartót, és húzzuk fel az ablakot
  • Sose hagyjuk őrizetlenül a slusszkulcsot, és ne engedjük, hogy ismeretlenek kezébe kerüljön
  • Kiszállásnál mindig állítsuk le a motort, zárjuk le a kocsit és tartsuk magunknál a kulcsot

Amint azt nyomatékosítottuk: ellophatatlan autó nem létezik. Amit mi tehetünk, hogy mindig tudjuk a kulcs hollétét, és a kocsi értékéhez mérten szereljük fel annyi biztonsági felszereléssel, hogy minél magasabb legyen az autó védelem. Ha a gépjárműlopást esetleg nem is tudjuk elkerülni, legalább mihamarabb rátalálhassunk lába kelt négykerekűnkre.

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvassa el írásunkat az olcsó autófólia buktatóiról is!