LLumar

Autó waxolás házilag: hogyan fogjunk hozzá?

Egy elhanyagolt gépjármű fényezése már 1-2 év után is visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedhet el. Autónk újszerű megjelenésének megőrzéséhez napjainkban többféle módszer is létezik. Ezek közül kétségtelenül az egyik legszebb eredményt a polírozás után megfelelően elvégzett waxolás adja. A művelettel egyaránt javíthatunk kocsink fényezésének minőségén és hatékony külső védelmet nyújthatunk neki. Az autó waxolás házilag is könnyedén elvégezhető: mutatjuk a legfontosabb lépéseket!

Mit kell tudni a polírozásról és a waxolásról?

Bár a laikusok számára a polírozás és a waxolás művelete elsőre hasonlónak tűnhet, a valóságban eltérő célt szolgálnak. Az autópolírozás során a matt és karcos felületet javítjuk ki, a nem nagyon mély sérülések így teljesen eltüntethetők. Akkor nincs okunk aggodalomra, ha a sérülés nem vágta át a lakkréteget. A polírozásnál ugyanis a lakkrétegnek távolítjuk el egy részét (mikron nagyságrendekről beszélünk), így eltávolítható a sérülés a felületről.

A waxolás ezzel szemben épp az ellenkezőjét hivatott végrehajtani – nevezetesen egy újabb védőréteget képez az autó karosszérián és konzerválja az alatta lévő állapotot. A művelet elsősorban a kémiai behatásoktól óvja meg a járművet, mint például madárpiszok vagy bogármaradványok. De hidrofób tulajdonságának köszönhetően elfelejthetjük a felületen kialakult vízkőfoltokat is, és még UV sugárzás és oxidáció ellen is hatékony védelmet nyújt. Az waxolás után ritkábban lesz szükség takarítani az autót, mivel a szennyeződések nehezebben fognak megtapadni.

Autó waxolás otthon: a gondos előkészületek

Minden autó waxolás házilag egy alapos és gondos tisztítással kezdődik – itt most nem arra gondolunk, hogy csak úgy ímmel-ámmal leöblítjük és átkeféljük a kocsit. A hatékony autómosáshoz feltétlenül szükségünk lesz pH semleges autótisztító szerre, mikroszálas törlőkendőre, applikátorokra valamint fényezés tisztító gyurmára.

A művelet során igyekezzünk minden festékbe ágyazott szennyeződéstől is megszabadulni, pl. fagyantától, kátránytól, fémportól stb. Ehhez használhatjuk a gyurmát, amely fizikailag, mégis kíméletesen távolítja el a koszt. A cél, hogy polírozás során ne okozzunk további hibákat az autón, és a wax ne a sérült részeken képezzen védőréteget. Ha sikerült elérni, hogy a felület por- és zsírmentes legyen, elkezdhetünk számot vetni a javítani kívánt károsodásokról.

Autó waxolás házilag: polírozás

A kocsimosás után még a leglelkiismeretesebb tulajdonos járművén is felbukkanhatnak újabb mikrosérülések. Az autó waxolás házilag nem fogja meghozni a várt eredményt, ha ezeket nem távolítjuk el. Szerencsére az ilyen apróbb karcolásokkal nem kell egyből autófényezőhöz fordulni, miután egy polírpasztával vagy polírozó géppel magunk is elvégezhetjük a munkát. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a módszer csak a felső lakkrétegben kialakult kisebb hibák kijavítására alkalmas. Az alapozóig vagy fémig hatoló mély sérülésekkel azonban már szakemberhez kell fordulni.

Ne kezdjük el polírozni autónkat, amennyiben az idő nagyon hideg vagy meleg. Az ideális hőmérséklet kb. 15-20 fok, lehetőleg szélmentes körülmények között. A szálló port vagy homokot ugyanis nem fogja érdekelni, hogy mi még nem végeztünk a feladattal. A polírozóanyagot kis adagokban vigyük fel, és lehetőleg ne körkörös, hanem ’U’ alakot formáló mozdulatokkal dolgozzunk.

Az autó tényleges waxolása

Miután alaposan megtisztítottuk és előkészítettük a felületet, kezdetét veheti a tényleges autó waxolás házilag. A polírozást követően a szép, újszerű felületet már gyerekjáték lesz ellátni a védőréteggel, és visszahozhatjuk a jármű gyári állapotának megjelenését. A látványos eredményért fontoljuk meg alaposan, hogy milyen waxot használunk: bizonyos gyártók például külön világos és sötét fényezésre alkalmas készítményeket is forgalmaznak, míg mások kifejezetten magas fényű waxokat állítanak elő.

Az autó waxolás házilag egy nagyon vékony réteg felhordásával indul, amit a felesleg visszatörlése követ. Ellenőrizzük az adott készítmény esetében meghatározott száradási időt is, miután egyes termékek tulajdonságai eltérhetnek egymástól. Ha egy kis időt szeretnénk megtakarítani (és autónk fényezése is ép), használhatunk folyékony bevonatokat is. Ezekkel hasonlóan szép eredményeket lehet elérni, miközben könnyebben applikálhatók a felületre.

Hogy autónk megérett-e egy waxolásra, azt a felületének vízlepergető hatásából tudjuk megállapítani: ha a folyadék egybefüggő tócsát képez, akkor eljött az ideje egy újabb waxréteg felvitelének. Sok kiscsepp esetén azonban járművünk még rendelkezik megfelelő védelemmel.

Autó waxolás házilag: érdemes-e előtte lefóliázni a járművet?

Ha egy szóval kellene a kérdésre válaszolni: mindenképp. Sokan minőségi karosszériavédő fóliákat telepítenek polírozás után az autóra, majd arra viszik fel a waxot. Az eredmény egy gyönyörű fényes felület, amely sokáig képes ellenállni az út viszontagságainak és a zordabb időjárási körülményeknek is. Fontos, hogy ebben az esetben olyan típusú készítményt szerezzünk be, amit kifejezetten fóliákra fejlesztettek ki! A két termék együttes használatával a jármű csillogó felülete így akár több, mint 10 évig is megőrizheti újszerű megjelenését!

Egy fólia nélküli kocsit évente legalább 2-3 alkalommal ajánlott waxolni, miután a mindennapok idővel ismét nyomot hagynak a kinézetén. Az autófóliák használatával viszont elfelejthetjük a kavicsfelverődésekből, madárpiszokból vagy jégesőből származó sérüléseket. Ráadásul a jármű így még erős napsugárzás mellett is képes lesz megőrizni eredeti árnyalatát.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti a házi karosszériajavításról szóló írásunk is!