LLumar

Autófényezés házilag: hogyan javítsuk ki a kisebb hibákat?

Ahogy telik az idő, idővel gépjárművünkön elkerülhetetlenül megjelennek a kisebb sérülések. Egyesek családtagként tekintenek autójukra, mások pusztán közlekedési eszközt látnak benne – legyen bármelyikről is szó, a karosszérián keletkezett hibákat mihamarabb kezelni kell. Bár az autófényezés házilag is elvégezhető, semmiképp ne álljunk neki a szükséges tudás, valamint a megfelelő szerszámok és alapanyagok nélkül! Cikkünkben bemutatjuk, hogyan végezhető el biztonságosan az autófényezés javítás.

autófényezés házilag javító stifttel

A kis problémából előbb-utóbb nagy gond lesz

A garázsban tárolt autónk esetében később, míg szabad ég alatt értelemszerűen hamarabb keletkezek apróbb karcolások a fényezésen. Különösen igaz ez, ha rendszeresen közlekedünk vele terepen is. Már egy egyszerű kavicsfelverődés okozta pár mm-es karcolás is pár hónap elteltével már 1-2 centiméteres nyomot hagy a fényezésen, ami idővel nagyobb rozsdafolttá alakul. Ezek után már nincs mit tenni, mint drága pénzért kijavíttatni azt egy szakemberrel. Ha viszont még időben cselekszünk, az autó fényezés házilag is kivitelezhető és szép eredményeket érhetünk el.

Autófényezés házilag: az előkészületek

Előzetes állapotfelmérés

Amikor elvisszük a megfelelő fényező szakemberekhez autónkat, minden műhelyben tartanak egy előzetes állapotfelmérést a jármű állapotát illetően. Miután a szép és tartós fényezés alapja – a minőségi alapanyagok mellett – a precíz előkészítés, így mindenképp először meg kell vizsgálni az autót. Ennek során kiderül, hogy milyen esetleges lakatosmunkákat kell elvégezni a karosszérián, és milyen jellegű fényezésre van szükség.

Legelőször is el kell távolítani a gépjárműről minden olyan elemet, amely akadályozná a munkát: díszlécek, lökhárítók, kilincsek minden esetben lekerülnek az autóról. A lámpákat, indexeket, ablaküvegeket, lökhárítókat és a többi alkatrészt csak abban az esetben kell leszedni, ha azt a karosszériaelemet is fényezni kell, amelyikre telepítették őket.

Amennyiben az autófényezés folyamatából ez a lépés kimarad, a végeredmény nem lesz tökéletes. Ha úgy próbáljuk meg ugyanis fényezni az autót, hogy nem szedtük le, amit le kellett volna, a festék idővel felhólyagosodik. Ha belső festésre is igény mutatkozik – ez általában teljesen új színre festésnél vagy komoly amortizációnál szükséges -, akkor pedig a motort, a csomagteret és az ún. falcokat, egyszóval mindent ki kell szerelni a gépjárműből.

Autófényezés kezdőknek: tisztítás

Minden javítás első és legfontosabb lépése a tiszta munkafelület, amely többszörösen igaz autónk fényezésének korrigálása esetén. A kivitelezéshez mindenképp olyan helyet válasszunk, amely megfelelő világítással rendelkezik és a szél sem fog a különböző szennyeződéseket ráfújni a friss fényezésre. Ha ez megvan, mossuk meg alaposan az autót és távolítsunk el minden koszt a felületről. Ezután egy mikroszálas puha kendővel vagy hasonló törlővel töröljük azt szárazra.

Zsírtalanítás

Az autófényezés házilag mindig tiszta, zsírtalan felületen történjen! A szennyeződések eltávolítása után ugyanis még mindig maradhatnak a felületen zsírok és szilikon származékok, amelyektől feltétlen meg kell szabadulni. Ehhez használhatunk szilikon lemosót, de ennek hiányában a tiszta alkohol is megteszi. Ne felejtsük, hogy ezen anyagok igen gyúlékonyak, így kerüljük a közelükben a dohányzást vagy nyílt láng használatát! 

Az autó felkészítése fényezésre

Az autófényezés menete szerint a következő lépés a csiszolás és alapozás. A karosszéria-javítási feladatoknál is nagyon fontos a megbízható szakember. Egy remek lakatos mester képes megtartani az eredeti ívét és formáját az autónak, ráadásul helyre is tudja állítani a lemez merevségét a lehető legkevesebb kittel. A minimális kitt használata létfontosságú, mivel a karosszéria fémtől különbözik annak hőtágulása, így később egyszerűen a felesleg leválhat az autóról.

Ha szeretnénk, hogy az autófényezés házilag valóban eredményes legyen, a jó előkészítésen nem szabad spórolni. Az erősen korrodált alkatrészeket inkább érdemes cserélni, mivel a festés így biztosan nem lesz tartós a felületen, akárhogy is próbáljuk azt csiszolni. A kevésbé korrodált alkatrészeken egy speciális tárcsával addig végezzünk a műveletet, amíg fémet nem érünk. Ha ezzel megvagyunk, felviszünk egy réteg erős összetétellel rendelkező kittből a felületre, majd ismét jöhet a csiszolás, de ilyenkor már finomabb papírral. Amint kész vagyunk ezzel, azokat a részeket betakarjuk egy papírral, amelyeket nem festjük le. Végezetül felfújjuk a füllert a munkaterületre, ami egy kitöltő anyag, és hagyjuk megszáradni a felvitt réteget.

A jármű fényezése

Elérkeztünk a tényleges fényezés fázisához. A műveletet egy erre speciálisan kialakított fényezőkabinban végezzük, amely megfelelő hőmérsékletet tud biztosítani a folyamathoz. Az otthoni körülmények között végzett autófényezés kezdőknek azért sem tanácsos, mert nem tudják kizárni a munka során a levegőben lévő apró porszemeket és szennyeződéseket. A hőkamrában egy szórópisztoly segítségével felviszik a festéket több rétegben, színtől függően. Ezután következik a lakkozás, majd az utolsó adag felvitele után a szárítás. Ez körülbelül háromnegyed órát vesz igénybe 60 fok feletti hőmérsékleten. Ezután elkezdődhet az autó összeszerelése, ám még legalább 1-1,5 napot várni kell arra, hogy használni is lehessen a gépjárművet.

autó festés házilag sprayvel

Autó festés házilag javító stifttel

Miután kikevertük a javító stifttel autónk karosszériájának a színét, kezdetét veheti az autófényezés otthon. Vékonyan vigyük fel az ecsettel a festéket, és igyekezzünk minél precízebben elvégezni a feladatot. Ha elsőre nem sikerül, egy univerzális hígítóval óvatosan töröljük le a felületről, majd tisztítsuk meg szilikonlemosóval. Ezután kezdhetjük előröl a műveletet. Az egészet addig folytassuk, amíg végül minden hibát ki nem javítottunk. Végezetül már csak meg kell várnunk, amíg a festék 1-2 hét alatt teljesen megszárad. Így ez időszak alatt ne mossuk le az autót.

Autófényezés házilag sprayvel

Ha az autófestés házilag spray festékkel történik, előtte takarjuk le a gépjármű többi részét maszkolópapírral és szalaggal. A sérült részt ne fedjük el, mert a javítás során egy lágy fedéssel össze kell majd dolgozunk a régi és az új felületet. A spray festékkel 20-30 cm-es távolságból dolgozzunk, lehetőleg egyenletes és párhuzamos mozdulatokkal. Ellenkező esetben a festék megfolyhat, vagy nem fogja rendesen elfedni a hibát. A tökéletes végeredmény érdekében ajánlott több rétegben felvinni a festéket a felületre. Ezután hagyjuk száradni egy hónapig, majd polírpasztával tüntessük el a régi és új réteg közötti különbséget.

Őrizzük meg autónk fényezését minőségi karosszériavédő fóliákkal!

Ha az autófényezés házilag sikerrel zárult, a további karcolások és sérülések elkerülése érdekében használjunk karosszériavédő fóliát! Egy minőségi termékkel akár 15 évig is megvédhetjük gépjárművünk fényezését nemcsak a kavicsfelverődésektől, de a napsugarak okozta színkifakulástól és a festék lepergésétől is. Az autófóliázást azonban semmiképp ne otthon végezzük, hanem bízzuk szakemberre a munkát. Emellett vegyük azt is figyelembe, hogy a hosszútávú, tartós eredmény érdekében feltétlenül ki kell javítani mind a kisebb, mind a nagyobb fényezési hibákat is autónkon.

Érdekesnek találta bejegyzésünk? Akkor olvassa el az otthoni karosszéria javításról szóló írásunkat is!