LLumar

Autófólia eltávolítás: miként kell szakszerűen csinálni?

A körültekintő autófólia eltávolítás csaknem olyan fontos, mint a profi telepítés. Cikkünkben körül járjuk, hogy milyen okokból lehet szükség az elhasználódott vagy nem megfelelően telepített fóliák cseréjére és elmagyarázzuk, miért nem érdemes otthon próbálkozni a procedúrával.

 

Mikor lehet szükséges az autófólia eltávolítás?

  • Ha a régi fólia megkarcolódott, elhasználódott: természetes, hogy a régen megvásárolt fólia már nem eredeti formájában tündököl, márkától és minőségtől függően pár év vagy akár 10 év elteltével. Az ablak rendszeres fel- és lehúzása által keltett karcok, az időjárási viszontagságok mind nyomokat hagyhatnak a fóliák felületén.
  • Elodázott feltelepítés esetén: sajnos rengeteg olyan esettel találkozunk időről időre, amikor ügyfeleink elkeseredetten keresnek fel minket és mutatják meg karcosan, buborékosan, koszosan felapplikált fóliáikat. A helytelenül telepített termékek így gyakorlatilag pénz- és időkidobásnak minősülnek: az autót újra kell fóliáztatni, főleg ha a garanciát nem tudjuk érvényesíteni. Ezért is érdemes az általunk hivatalosan ajánlott kivitelezőket választani.
  • Ha profibb fóliára akarsz váltani: olyan is megeshet, hogy egy egyszerűbb színezett fóliát egy prémium kategóriásra szeretnél cserélni, ami fokozott hő- és fényvédelemmel látja el autódat a korábbi fóliához képest. Természetesen a vadiújat ilyenkor is csak a korábbi autófóliázás eltávolítása után lehet elhelyezni.
  • Szabályszegés esetén: megeshet, hogy olyan használt autót vásárolsz, melynek ablakai szabályellenesen vannak lefóliázva. A büntetések megelőzése érdekében a rosszul fóliázott autókról mielőbb el kell távolítani a színezett termékeket.
Idővel a profin feltelepített fólia is elhasználódik

A szakszerű autófólia eltávolítás lépései

A fóliától a következő lépésben lehet hatékonyan megszabadulni:

  1. A fólia sarkát egy segédeszköz használatával felbontjuk. Ez a kis rész teszi lehetővé, hogy a fóliát egy határozott mozdulattal szakadás nélkül lehúzzuk az üvegfelületről. Ugyan ez a szakasz nem tűnik túl nagy ördöngösségnek, a kemény munka még csak ezután következik. Hátsó szélvédők esetén nem feltétlenül ajánlott, mert a fűtőszál sérülését okozhatja.
  2. A fóliaragasztó ablakon maradt részét ablaktisztító folyadékkal, vagy speciális ragasztó oldó folyadékkal permetezzük és merevített penge segítségével lehet letolni az üvegről. A penge használatához csak szakavatott kéz ért megfelelően: te figyelmetlenségből akár mély karcolást is ejthetsz az autó ablakán. Olyan módszer is létezik, hogy a fóliát hőlégfúvó pisztollyal vagy gőzölő segítségével először melegíteni kell. A gyengébb típusú ragasztóanyagok általában ilyenkor szinte teljes mértékben leválnak az üvegről és a munka kevesebb maszatolással jár. Ezt a melegítéses verziót alkalmazzuk hátsó szélvédők esetén. Semmiféleképpen ne használjunk pengét, mert komoly károkat tehetünk a fűtőszálban!
  3. Végezetül egy alapos ablaktisztítással biztosítjuk a csík mentességet, kiváltképp akkor, ha máris új fólia kerül az ablakokra.
A régi eltávolítása után új fólia telepíthető

Autófólia eltávolítás otthon: miért ne csináld?

Sokan úgy gondolják, hogy maguktól is ki tudják csomagolni az autójuk ablakait a fóliákból. Ez a művelet azonban kifejezetten balesetveszélyes megfelelő eszközök hiányában: te is könnyedén megkarcolhatod az üveget, feltépheted a fűtőszálat, ami végül a javítás miatt még extra költségeket is fog jelenteni.
Arról nem is beszélve, hogy egy profi kivitelezőnek töredéknyi időt vesz igénybe az autófólia eltávolítása, mint neked házilag, ami akár fél napba is beletelhet. Összegezve: érdemesebb egy olyan szakembert megbízni a munkával, aki teljes mértékben érti a dolgát.
Megjegyezném, hogy a fűtőszál épségére még a szakemberek se tudnak garanciát vállalni fólia eltávolítása esetén annak bizonytalan minőségi állapota miatt!
Érdekesnek találtad cikkünket? Akkor olvasd el a szabályos autófóliázásról írt bejegyzésünket is!