LLumar

Autófólia tisztítása, karbantartása lépésről lépésre

Napjainkban egyre többen használnak autófóliát gépjárművük ablakaira és/vagy karosszériájára. Nem véletlenül, mivel típustól függően számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: csökkentik a belátást és kocsink belső hőmérsékletét, nagyobb védelmet biztosítanak karcolások vagy akár törés esetén is, védenek a káros UV sugaraktól, ráadásul még jól is néznek ki. Azonban felhelyezésük és tisztításuk már nem ennyire egyértelmű.

 

Miért ne fogjunk hozzá házilag az autófóliák felhelyezéséhez? 

Nincsenek megfelelő körülmények otthon

Az autófóliák telepítéséhez meglepően sok dologra oda kell figyelni, ezek közül pedig néhány dolog nehezen kivitelezhető egy kevésbé felszerelt garázsban. Otthoni körülmények között nagyobb kihívás megteremteni a pormentes közeget, emellett sok hely is szükségeltetik a művelethez. Lássuk be, a legtöbb garázs vagy hobbi műhely nemcsak, hogy nem elég tágas, de tisztaságuk is több esetben megkérdőjelezhető. Ezek hiánya pedig később gondot fog okozni, amikor megpróbáljuk feltenni fóliánkat gépjárművünkre.

Autófólia tisztítása kézi mosás
Forrás: (Pxfuel)

A hőmérséklet sem lehet akármekkora: ha túl hideg van garázsunkban, a fólia megmerevedik és elszakad. Ezen javítani utólag már nem lehet, ilyen esetben a fólia eltávolítása javasolt. Nagy melegnél a ragasztó okozhat gondot, mert vagy letapad amikor telepíteni próbáljuk a fóliát, vagy akár rá is sülhet a felületre. Érdemes tehát olyan helyre vinni autónkat, ahol minden feltétel rendelkezésre áll a jól elvégzett munkához.

 

Előzetes hibák javítása és hiányos felszerelés

Ha bármilyen problémák vannak a lakkozást illetően autónkon, nem szabad rá karosszéria fóliát tenni. Lepattogzott lakkréteg esetén vigyük szakemberhez gépjárművünket és javíttassuk ki a hibát, csak ezután jelentkezzünk be fóliáztatásra. Emellett a telepítő szakemberek az ablakokat is alaposan megtisztítják, mielőtt nekilátnak a fóliázásnak.

Autófólia tisztítása, karbantartása felszerelés
Forrás: (Pxfuel)

A következő bukkanó a hiányos szerszámkészlet a fóliázáshoz. Nem is gondolnánk, hogy mennyi eszköz szükségeltetik a helyes kivitelezéshez: üveggyalu, hőlégfúvó, filces kasírozó, vágópenge, zsírtalanító folyadék, és még sorolhatnánk. Ha sikerül is ezeket beszerezni, gyakorlat és előzetes ismeret kell rendeltetésszerű használatukhoz, mivel mégis csak egy szakmáról beszélünk. Senki nem szeretné, hogy leváljon a fólia ragasztás után, esetleg buborékos maradjon.

Mint látható, számos oka lehet annak, hogy ne sikerüljön házilag telepíteni autófóliánkat járművünkre, ezért ajánlott inkább profi kivitelezőhöz fordulni. Biztosan csak az autófólia kivitelezők munkája esetén lehetünk nyugodtak, hogy hiba nélkül felkerül a fólia a kívánt felületre. Műhelyeikben megvan a szükséges szaktudás, a körülmények, illetve a szerszámok, hogy pontosan és precízen végezzék el a feladatot.

 

Fólia tisztítása

Amint hiba nélkül felkerült autófóliánk járművünkre, gyakorlatilag semmilyen törődést nem igényel, leszámítva a tisztítást. Ezt viszont nem mindegy, hogyan és mivel végezzük.

Az első dolog, amire figyelni kell a fólia takarítása során, hogy sose tisztítsuk szárazon és súrolószerrel, mert így maradandó kárt teszünk a felületében. Használjunk csiszolószemcséktől mentes, hagyományos ablaktisztító folyadékokat az ablaküvegfóliák esetében, ami se nem savas se kimondottan lúgos. Lehetőleg ne tartalmazzon alkoholt és oldószert a tisztítószer, amit ajánlott puha ronggyal vagy kendővel felvinni autófóliánkra.

Autófólia karbantartása karcolás
(Forrás: Pxfuel)

Amikor takarítjuk fóliánkat, próbáljunk meg fentről lefelé történő mozdulatokat alkalmazni, majd mosás után mossuk le a felületet folyamatos, de közepes vízsugárral. Ha kint tisztítjuk autónkat, hagyjuk azt magától megszáradni. Benti takarítás után egy nedvszívó, puha törlőt használjunk a víz feltörléséhez.

Mindenképpen érdemes kézzel takarítani autónk karosszériáját, mivel a nagynyomású vízsugár használata esetén a víz könnyen a fólia alatt végezheti. (Ablak fóliák esetén ez nem érvényes, hiszen ezt a típust a szakértők az ablak belső oldalára telepítik.) Ha mégis ezt a megoldást választjuk, ügyeljünk a megfelelő távolságra: legalább 1 méterről mossuk vízsugaras technikával gépjárművünket, és felülről, nagy vízsugárral. Automata, azaz kefés gépi tisztítás nem nagyon ajánlott, mert a forgókefék megsérthetik az autófólia széleit és sarkait, valamint felkarcolhatják annak felületét.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, autófóliánk még sokáig és elegánsan meg fogja védeni gépjárművünket, így az még szép állapotban, komfortosan és biztonságosan fog szolgálni minket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a LLumar autóüveg fóliák egy speciális karcmentes réteggel rendelkeznek, ennek köszönhetően strapabírók, és ugyanúgy kezelhetők, mint a sima fóliamentes üveg.

Érdekesnek találtad blogcikkünket? Akkor olvasd el autó tuning tippjeinket is!