LLumar

Autómosás otthon, helyesen

Egy autó minden tulajdonos számára ritka kincs, amelyhez nemcsak pénzügyi, de eszmei érték is társul. Folyamatosan ápoljuk és karbantartjuk, csinosítgatjuk szeretett gépjárművünket, hogy mindig a legjobb állapotában tündökölhessen. Ehhez a törődéshez hozzátartozik a rendszeres és alapos, de kíméletes autómosás.

A hiedelmekkel ellentétben nem szükséges minden alkalommal autókozmetikushoz vagy pénzbedobós autómosóba vinni autónkat, hogy az makulátlanul fessen. A méregdrága vagy siettetős megoldás helyett inkább bízzunk magunkban, hiszen az autómosás otthon is ugyanolyan hatékonyan elvégezhető.

Autómosás házilag: miért vágjunk bele?

Amikor otthon állunk neki az autómosásnak, hosszú távon több előnnyel is számolhatunk. Egyrészt sokkal olcsóbban jövünk ki a munkából, mintha rendszeresen benzinkútnál vagy más automata segítségével szabadulnánk meg a kosztól. Másrészt az autómosás végeztével sokkal jobban is érezzük magunkat, miután személyesen sikerült gondoskodnunk járművünk kitakarításáról.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ha autófólia van telepítve a gépkocsira, akkor pláne érdemes az otthoni autómosás mellett dönteni. Bár a fóliázott autókat is lehet nagynyomású vízsugaras -, vagy forgó tárcsás autómosásnak alávetni, de nem ajánlott. A durva kefék és a víz agresszív hatása felszedheti az autó karosszéria fóliák széleit, így újra fel kell őket helyezni. Talán mondani sem kell, hogy ez utóbb mennyi plusz költségbe fog majd nekünk fájni.

Az autófólia nagyon meghálálja, ha tisztítás során odafigyelnek rá. Az egész autómosással azt a célt szolgáljuk, hogy a jármű újra gyönyörű színében pompázzon, ebben nagy segítségünkre van az autóra telepített karosszériavédő fólia is. Miután az autófólia a sérülések mellett az erős napfény okozta szín-kifakulástól is védi járművünket, ezért ha megfelelően ápoljuk autófóliánkat, nagyot léptünk eredeti célunk felé.

Otthoni autómosás: mire lehet szükségünk?

Amennyiben úgy döntünk, hogy belevágunk, a hatékony munkavégzéshez szükségünk lesz az ideális eszközökre és szerszámokra. Ha alaposan ki szeretnénk pucolni a járművet kívül-belül, igyekezzünk beszerezni lehetőleg minél többet a következő termékekből:

  • autósampon
  • autómosó szivacs és – kefe
  • törlőkendő
  • vödör
  • vízlehúzó
  • karc eltávolító
  • fólia tisztító és ápoló
  • műanyag ápoló


Természetesen nem kell minden alkalommal hatalmas autómosást végezni, de rendszeres időközönként elkel az alaposabb takarítás is. Ezekkel az eszközökkel egy alapos és átfogó, mindenre kiterjedő autómosás bármikor elvégezhető.

Az autó belső terének tisztítása

Mielőtt hozzálátnánk a jármű karosszériájának megtisztításához, előtte érdemes a belső térrel kezdeni. Amikor áttérünk az autó külső szegmenseire, a belső térnek lehetősége van száradnia. Az autó belső terének tisztításakor alaposan porszívózzuk ki az autókárpitot és a szőnyegeket, töröljük csíkmentesre az ablakok belsejét és a kilincseket is. A műszerfalat mikroszálas kendővel érdemes áttörölni, de műszerfal ápolót is alkalmazhatunk.

Az autó külső részeinek takarítása

Autómosás tekintetében az ideális hely feltétlenül olyan legyen, ahonnan valamilyen úton-módon el tudjuk vezetni a vizet. A nagy mennyiségű vegyszeres víz ugyanis egyáltalán nem környezetbarát.

Először is vegyük a kezünkbe a vödröt vagy a slagot – utóbbinál vigyázzunk, hogy ne erős sugárban engedjük a vizet az gépkocsira, amennyiben azon autófólia található -, és öblítsük le a járművet. Ezután tegyünk a vödörbe autósampont, majd autómosó szivaccsal töröljük át alaposan a karosszériát, lehetőleg fentről lefelé történő mozdulatokkal. Autófólia tisztításához egy korábbi cikkünkben megosztottunk néhány jó tanácsot.

Fokozottan figyeljünk a szélvédőkre, mivel mégiscsak ezen látunk ki a járműből. Amennyiben makacs piszokkal találkozunk, vegyük elő a kefét, és körkörös mozdulatokkal távolítsuk el a szennyeződéseket. A felnik és kerekek megtisztításánál bevethetünk esetleg keréktárcsa tisztító spray-t is, ám a sima vegyszeres víz is tökéletesen megfelel a célnak.

Végezetül nem maradt más hátra, mint egy utolsó alapos öblítés, majd puha törlőkendővel itassuk fel a rajtamaradt vizet az autóról. Ennek az utolsó mozdulatnak későbbi esztétikai vonzata van, ugyanis így biztosan nem marad száradás után foltos a karosszéria. Aki egészen a végletekig körültekintő, az a művelet után lekezelheti autóját viasszal, folyékony kerámia bevonattal vagy fóliaápoló szerekkel.

Az autómosáshoz nem szükséges kívülről segítséget kérni, hanem magunk is egyszerűen és hatékonyan elvégezhetjük otthon. Ezreket takarítunk meg hosszú távon, ráadásul az autómosás utáni elégedettséggel is gazdagodunk.

Érdekesnek találta bejegyzésünk? Akkor olvasd el az autólámpa fóliázás szabályairól szóló írásunkat is!