LLumar

Autópolírozás házilag: hogyan fényesítsük ki kocsinkat otthon?

Sokan keverik az autópolírozást és a fényezést, holott egy két igencsak különböző eljárás, különböző végkimenetellel. Autót polírozni akkor kell, ha el szeretnénk távolítani a kisebb karcolásokat és hibákat a jármű felületéről. Az autó polírozás házilag is elvégezhető – ha valóban tudjuk, hogy mit csinálunk. Cikkünkben hasznos tanácsok olvashatók annak érdekében, hogy szükség esetén otthon is elvégezhető legyen autónk fényesítése.

autó polírozás házilag polírozógéppel

Autó polírozás házilag: mikor érdemes elvégezni?

Számos ok miatt lehetséges akár házilag, akár szakemberrel elvégeztetni autónk polírozását. Elsősorban két dolog miatt szokás autót polírozni: az erősebben karcos felületek eltávolításáért, valamint a fényezés minőségének javításáért. Autópolírozás során a műveletet végző személy a festékrétegen lévő lakkréteget lecsiszolja, így szép fényes és külső sérülésektől mentes felületet kapunk.

Fontos: az autópolírozás házilag akár helyrehozhatatlan károkat is okozhat gépjárművünkön, ha túl gyakran csináljuk. Például megéghet a fényezés, hologramos lehet a kezelt terület, de a festéket is leszedhetjük a felületről. Utóbbi azért is különösen veszélyes, mivel a lakk védelme nélkül az autó elkezd rozsdásodni. Ezért megfelelő tudás és felszerelés nélkül az autópolír házilag inkább nem ajánlott.

Autó polírozás házilag: felkészülési fázis

Parkoljuk le autónkat egy árnyékos helyen

Az autó polírozás házilag mindig egy mosással kezdődik, a járművet pedig mindig árnyékos helyen kell mosni. A közvetlen napfény hatására ugyanis a szappan rászáradhat a festékre, ami a felületet tompítja. Igyekezzünk olyan helyet találni a művelethez, ahol az egész járművet hatékonyan tudjuk védeni a napsugaraktól, majd parkoljunk le ott. Ügyeljünk arra, hogy szilárd felületen álljon az autó – a földön vagy füves részen nem ajánlott elvégezni a mosást, mivel sár ragadhat a kocsira. Egy borús nap tökéletesen megfelel autónk letisztogatására, egészen addig, amíg nem esik az eső.

Takarjuk le vagy vigyük arrébb a féltettebb dolgainkat

Az autópolír házilag olykor egy koszos folyamat lehet. Amikor bekapcsoljuk a polírozógépet, a forgással dörzsölőanyagot szórhat szét a környezetben. Ezért győződjünk meg róla, hogy nincs a munkaterületen semmi olyan dolog, amit sajnálnánk egy kis szennyeződéstől. A mellékterméket ugyan könnyen le lehet mosni, de a folyamat alatt inkább tartsuk távol a gyerekeket és a háziállatokat is.

Autó polírozás házilag: öblítsük le az egész járművet egy slaggal

Permetezzünk bőséggel vizet a gépkocsira, hogy előkészítsük a házi autómosáshoz. A vizet elsősorban használjuk arra, hogy eltüntessük az autó festésére tapadt kisebb-nagyobb szennyeződéseket. Kezdjük felülről, majd haladjunk szép lassan lefelé az öblögetéssel egészen a jármű aljáig. Alaposan mossuk le a kerekeket és a jármű alsó részét is, mert a kosz leginkább ezeken a helyeken szeret megülni.

Ha ugyanazon a napon szeretnénk lemosni a kerekeket és a gumiabroncsokat, amikor a fényesítő polírozást szeretnénk elvégezni, akkor először az előbbiekkel kezdjük. Használjunk eltérő szivacsot és vödröt a kerekek tisztításához, mint a fényezéshez – az abroncsok tisztítása során ugyanis erős mosószer kerülhet az autó festésére, a kerekek öblítése szennyeződést is fröcskölhet az autóra. Így a polírozás előtt a mosószert és a koszt is eltávolíthatjuk, és nem fogja kompromittálni a későbbi fényezését a járműnek.

Mossuk le az autót szappannal

Töltsünk meg egy vödröt vízzel, és adjunk hozzá kis mennyiségben autószappant. Igyekezzünk olyat választani, amelyikben nincs viasz vagy fényező. Mártsunk bele egy tiszta szivacsot, és kezdődhet az autó mosása felülről lefelé haladva. Szükség szerint újra és újra merítsük bele a szivacsot a vödörbe, vagy használjuk a tömlőt. Mielőtt az autó polírozás házilag kezdetét venné, győződjünk meg arról, hogy az autó patyolattiszta. Bármilyen törmelék vagy egyéb szennyeződés nemkívánatos karcolásokat és sérüléseket okozna a művelet közben.

Válasszuk ki a megfelelő betétet és keveréket

A sötét színű járműveknél a festék védelme érdekében érdemesebb polírozás során lágyabb betétet és keveréket választani. A világosabb autókon nyugodtan használható az erősebb változat is. Bármelyik autóalkatrész-üzletben megvásárolható a betét és a keverék, a kettőt gyakran készletben forgalmazzák.

autópolír házilag a kisebb karcok ellen

Autó polírozás házilag: az autó fényesítése

Használjunk nedves párnát és polírozókorongot

Vegyük ki a polírozókorong alátétét, és nedvesítsük meg tiszta vízzel. Pont annyira csavarjuk ki, hogy ne legyen elázva, de még nedves maradjon – a polírozási folyamat során ugyanis vizesnek kell lennie. Így elkerülhető, hogy felsértsük az autó fényezését. Vigyázzunk, mert a száraz párna megégeti a gépjármű bevonatát, ezért ajánlott a biztonság kedvéért egy vödör vizet vagy a tömlőt a közelben tartani.

Egyszerre vigyük fel a dörzsölőanyagot egy karosszériaelemre

Mérsékelt mennyiségben vigyünk fel polírozószert a polírozópárnára, majd kapcsoljuk be a készüléket, és nyomjuk rá az autó fényezni kívánt felületére. A keveréket közvetlenül a karosszériára is felvihetjük, és úgy helyezzük rá a polírozógépet. Mindenképp olvassuk el a polírozószerre vonatkozó utasításokat, mivel bizonyos esetekben speciális lépéseket is meg kell tenni a legjobb eredmény érdekében. Miután befejeztük az egyik karosszériaelemet, rátérhetünk a következő részre.

Előre-hátra mozgással, egyenletesen mozgassuk a polírozógépet

Hogy az autó polírozás házilag valóban eredményes legyen, a polírozókorongot mindig párhuzamosan tartsuk az éppen polírozott karosszériaelemekkel. Tartsunk fenn egy egyenletes nyomást a készüléken, miközben előre-hátra mozgatjuk azt a panelen munka közben. A stabil, egyenletes nyomás a polírozógépen csökkenti annak kockázatát, hogy kárt teszünk a festésben. Miután a korong forgó mozgást végez, ezért nekünk csak előre és hátra kell azt mozgatni az autón.

Autó polírozás házilag: haladjunk tovább, ha látható a fényes felület

A fényezés során a fényezőanyag örvénylik és elkenődik, majd szép lassan eltűnik, és nem marad más, csak a ragyogó fényes festék. Amint ezt látjuk, tovább léphetünk a következő felületre, és folytathatjuk tovább a polírozást házilag. Ellentétben a waxolással, fényezésnél nem kell megvárni, amíg a lakk megszárad. Ha a fényes festést tovább polírozzuk, elhomályosítjuk a felületet – más szóval, ha látjuk a fényt, azon a részen elkészült a munka.

Szükség szerint öblítsük le a betétet

Ha a jármű polírozása során a párnán nagyobb adag polírozóanyag kezd felhalmozódni, hagyjuk abba a műveletet, és öblítsük ki a párnákat. Ezután csavarjuk ki ismét, hogy nedves és viszonylag tiszta legyen. A túl sok polírozóanyag a párnán csak rontja annak polírozóképességét. Ne felejtsük el nedvesen tartani a betétet a folyamat alatt.

Legyünk óvatosak az autó díszítőelemei körül

A polírozógép korongjának a széle mozog a leggyorsabban, és ez érintkezik a legkevesebbet a polírozóanyaggal. Vagyis a párna ezen része jelenti a legnagyobb veszélyt a festék átlátszó bevonatának megégetésére. Ezért legyünk roppant óvatosak, amikor olyan díszítőelemeket polírozunk a járművön, amelyek érintkezésbe kerülhetnek a korong széleivel. Ilyenkor a kulcsszó a türelem: ne nyomjuk bele a párna szélet az autó karosszériájának bármelyik részébe. Inkább dörzsöljük ki a polírozószert azokból a hornyokból, amelyet a polírozókorong nem tud elérni.

 

Autó polírozás házilag: a festék védelmének biztosítása

Mossuk le újra az autót és szárítsuk meg

Miután kifényesítettük az össze karosszériaelemet gépjárművünkön, permetezzük le az egész járművet vízzel, majd mossuk meg ismételten. Mindenképp mossuk le az autón maradt polírozószert, majd szárítsuk meg az autót. Érdemes mikroszálas törölközőt használni, ha szeretnénk felgyorsítani a folyamatot, nem mellesleg pedig a száradás során keletkező vízfoltokat is megakadályozhatjuk. Szárítás alkalmával is kövessük a fentről lefelé haladás elvét.

Kerámia bevonat és minőségi autófólia

A jó minőségű kerámia bevonat megvédi az újonnan polírozott karosszériát, és biztosítja a fényes felületet. Lehetőleg vonjuk be az egész járművet, körkörös mozdulatokkal. A művelet során figyeljünk arra, hogy az autó ne legyen kitéve közvetlen napfénynek. A legnagyobb védelmet azonban a minőségi autófóliázás jelenti a fényezésnek.

Ha a kerámia bevonat felvitele előtt fóliáztatjuk gépkocsinkat, azzal évtizedekre hatékonyan konzerváljuk a felületet. Az autófólia használatával a jármű gyönyörű színében fog pompázni – amellett, hogy a karcolások és sérülések ellen is védelmet nyújt, megakadályozza az erős napfény okozta szín-kifakulást is.

Bár az autó polírozás házilag is elvégezhető, rengeteg buktatója van a műveletnek, ezért alaposan fontoljuk meg a döntést. Ne feledjük: soha ne kezdjünk neki autónk polírozásának a kellő szaktudás, megfelelő tisztítószerek, polírozógép és polírozó kellékek nélkül! Legyünk őszinték magunkkal – valóban rendelkezésre állnak-e számunkra a szükséges körülmények és erőforrások, amelyek nélkül kudarcra van ítélve az egész folyamat? Ha a válaszban nem vagyunk magabiztosak, akkor inkább mindenképp szakemberrel végeztessük el a munkát.

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvassa el hasznos tippjeinket autólopás ellen!