LLumar

Fényvédelem egész évben

A napsütés bőrre gyakorolt káros hatásaira már az előző évszázadban is felfigyeltek a bőrgyógyászok, azonban még napjainkban is rengetegen megkérdőjelezik a fényvédelem fontosságát. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit jelent a fényvédelem fogalma, és arra is kitérünk, hogy milyen módszerekkel lehet védekezni a napsugarakkal szemben.

Mikor vagyunk kitéve a nap károsító hatásainak?

Egyszóval: mindig. A leggyakoribb tévhit a napsugárzással kapcsolatban, hogy Magyarországon elsősorban nyáron érik bőrünket a nap káros hatásai, hiszen ekkor könnyebben lebarnulunk. Az igazság azonban, hogy bolygónkat minden évszakban elérik azok a hullámhosszúságú ibolyán túli sugarak, amelyek a bőröregedésért, valamint többféle bőrbetegségért felelősek.

A bőr felső védőrétege bizonyos mértékben kivédi a nap ártalmait, de a túlzott napfényhatás próbára teszi ezt a természetes pajzsot. Rengetegen pedig fokozottan ki vannak téve az UV sugárzás hosszútávú következményeinek: az érzékeny bőrtípusú emberek és a kisgyermekek könnyebben leégnek, ha néhány órát árnyék hiányában kell a szabadban tartózkodniuk.

 

Az UV sugárzásról röviden

Az UV-sugárzás – vagy másnéven ultraibolya sugárzás, ibolyántúli sugárzás – természetes forrása a Nap, fizikai tulajdonságai és hullámhossz tartománya alapján három fő csoportra osztható:

 • Az ibolyántúli C, másnéven kis hullámhosszú UV-C sugárzás nagy százaléka nem éri el a földfelszínt bolygónk ózonrétegének köszönhetően.
 • Az ibolyántúli B, közepes hullámhosszú UV-B sugárzás miatt barnulunk le nyáron. Nagymértékben a közepes sugarak is okozhatnak bőrégést, ezáltal emelik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az UV-B sugarak hatása a földrajzi helyzettől függően is változik: minél nagyobb tengerszint feletti magasságban vagyunk, annál erősebben ér minket a közepes hullámhossz-tartományú ibolyántúli sugárzás.
 • Az ibolyántúli A, nagy hullámhosszúságú UV-A sugarak képes a bőrünk védőrétege alá hatolni. Egész évben egyformán érik a földfelszínt és az üvegfelületek sem szűrik ki őket hatékonyan. Ráadásul az UV-A sugarak nem okoznak bőrpírt és leégést, ellenben bőrünk öregedéséért és a melanóma kialakulásáért felelősek.

Az UV-védelem szinonimája is lehetne a fényvédelemnek, utóbbi kifejezést viszont sokkal gyakrabban használjuk a mindennapokban, és több olyan módszert is értünk alatta, amelyekkel megőrizhetjük bőrünk egészségét.

Az UV sugárzás káros hatásai

 • Az UV sugarak körülbelül 80 százalékban tehetők felelőssé a bőröregedés folyamatában. Csupán a maradék 20 százalék írható a genetika és az életmódbeli szokások rovására.
 • Az ultraviola sugárzás bőrrákot okozhat, és emeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.
 • A bőrünk mellett szemünkre is ártalmas. Szoláriumozáskor nem véletlenül kell végig csukva tartani a szemünket.
 • Gyakori, azonban nem biológiai hatása az UV sugárzásnak a különböző felületek (festett tárgyak, bútorok, függönyök stb.) kifakítása, és egyes anyagok, például műanyagok és gumi “öregítése”, minőségük rombolása.

 

Fényvédelem jelentése

A fényvédelem lényege, hogy megakadályozzuk az UV sugarak bőrbe jutását különböző eszközökkel és termékekkel. Bőrünket elsősorban fényvédő krémmel és a ruházatunkkal óvhatjuk az év 365 napján. Míg a legtöbben csak a nyári hónapokban vagy strandon viselnek naptejet, addig több neves nemzetközi bőrrák alapítvány és bőrgyógyász hívja fel a figyelmet a fényvédelem mindennapi fontosságára

 

A fényvédelem mértékegysége napvédő krémekben

A naptejeken látható faktorszámot SPF-nek rövidítjük a Sun Protection Factor kifejezés után. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a készítmény mennyire tudja megvédeni a bőrt az UV sugaraktól. A jelölést értelmezhetjük így: ha normális esetben 10 perc után megégne a bőrünk, akkor egy SPF 30-as termékkel harmincszor annyi időt, vagyis 300 percet tölthetünk napon megégés nélkül, egy felkenéssel.

Egy másik számítás szerint a 30-as példánál maradva a napvédő faktor ez esetben a napsugarak 1/SPF százalékát NEM képes kiszűrni, tehát egy minőségi 30-as fényvédővel a káros hatások 96,6 százalékától óvhatjuk meg a bőrünket. Fontos tudni, hogy ezek a számítások csak megfelelő mennyiség használata esetében valósak. A bőrgyógyászok javaslata alapján az arcon, a fülön és a dekoltázson egy teáskanál terméket kell eloszlatni, és védelemtől függően 2-3 óránként újrakenni.

 

Fényvédelem ablakfóliával

Kevésbé ismert, de legalább ugyanannyira hatékony formája a fényvédelemnek az UV-védő ablaküveg fóliák alkalmazása. Hogy miért van erre szükség?

Bizonyos munkahelyek dolgozói (például gyárak, irodaházak, kórházak) fokozottabban ki vannak téve a napsugárzásnak a nagy üvegfelületek miatt. A taxi- és kamionsofőrök, mentősök, futárok napjuk nagy részét pedig autózással töltik, ahol a járművek ablakai önmagukban nem jelentenek biztonságot a napfénytől. De ha egy hosszabb autóútra gondolunk, akkor is alátámaszthatjuk, hogy az ablakhoz közelebbi orcánk, vállunk és karunk gyorsabban felmelegszik és megpirul. Ez is azt bizonyítja, hogy az üveg önmagában nem nyújt teljeskörű védelmet a káros hatások ellen.

A LLumar fóliák a Szegedi Tudományegyetem kutatásai alapján 99,9 százalékos védelmet nyújtanak épületek és autók ablakai esetében is. Az alábbi diagrammokon LLumar fóliával felszerelt és sima üvegfelület áteresztési képességét láthatjuk összehasonlítva, az eredmény pedig megdöbbentő. A LLumar fóliával felszerelt üveg a közeli UV sugárzás egy részét is kiszűri, 390 nm alatt:

A fényvédelem elhanyagolásának következményei

A LLumar UV fóliák és a fényvédő termékek napi használata olyan neves bőrrák kutató alapítványok által is ajánlottak, mint az amerikai Skin Cancer Foundation valamint a British Skin Foundation. Ha ugyanis rendszeresen és tartósan UV fénynek és leégésnek tesszük ki a bőrünket, azzal nagyban növeljük a bőrrák, azon belül is a melanóma kialakulásának kockázatát, valamint felgyorsítjuk a bőröregedést.

A melanóma kialakulásának kockázati tényezői között első helyen a napfény-expozíció található, főleg csecsemő- és kisgyermekkorban. Nem véletlen, hogy a gyermekeknek szánt naptejek mind 50-es faktorszámúak, a LLumar ablakfóliákat is kifejezetten kisgyermekes családoknak ajánlják. De dobogós pozíciókban sajnos a súlyosabb napégés és a családi hajlam is növeli a megjelenés valószínűségét. Ezért a legjobb védekezés a megelőzés: az év minden napján védjük magunkat az UV-A és B sugaraktól, valamint kerüljük a direkt napsugárzást.

Fényvédelem összegzés: mit tehetünk bőrünk egészségéért?

 • Minden nap használjunk fényvédő krémet azokon a testfelületeinken, amelyek szabadon vannak. Az arcunk mellett a nyakunkat és a kézfejünket is védjük.
 • Rendszeresen ellenőriztessük anyajegyeinket, főleg akkor, ha az átlagosnál több is van a testünkön. Évente egy bőrgyógyászati vizittel
 • Válasszunk megfelelő ruházatot a strandra is: vállainkat, arcunkat kalappal és egy vékony pólóval védhetjük fizikálisan. Hordjunk UV szűrős napszemüveget szemünk védelméért.
 • Mondjunk le a szolárium nyújtotta napbarnított bőrről, hiszen, ha egész évben extra magas UV sugárzásnak tesszük ki a testünket, az fokozza a káros hatásokat.
 • Csak minőségi fényvédő krémet vásároljunk, amelyek bizonyítottan védenek az UV-B, valamint akár az UV-A sugara ellen is.
 • Kisgyermekeknek, érzékeny és világos bőrű embereknek 50-es faktorszámú termékek javasoltak.
 • Gondoljunk olyan extra intézkedésekre, mint az UV-védelemmel ellátott épületablak és autóablak fóliák. Ezek a termékek ugyan nem az SPF faktorszám alapján, de technológiától függően a káros sugarak nagy részét visszaverik. További előnyük, hogy járműveink és épületeink hőmérsékletének csökkentésében is szerepet játszanak, hiszen a napsugarak felmelegedést is okoznak.

 

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvassa el az energiatakarékosságról szóló blogbejegyzésünket is!