LLumar

Autó fényezés javítás házilag 4 lépésben

Legyünk bármennyire is körültekintők, olykor akaratlanul károsíthatjuk autónk fényezését. Egy figyelmetlen ajtónyitás vagy egy félresikerült parkolás, és máris megjelennek a karcolások a karosszérián. Ha ezekhez még hozzávesszük a mindennapi használatból adódó sérüléseket is (pl. kavicsfelverődések), a kettő együtt igen könnyen elcsúfíthatja a jármű külső felületét. Az autó fényezés javítás házilag is elvégezhető: cikkünkben megmutatjuk, hogyan kivitelezhető a művelet 4 lépésben!

autó fényezés javítás menete

Autó fényezés javítás: miért végezzük el minél előbb?

Az még a kisebbik gond, hogy a gépkocsi karosszériájának megjelenését rontják a kisebb sérülések. Az viszont már sokkal nagyobb probléma, hogy kezeletlenül néhány hónapon belül hova „fejlődik” egy apró horzsolás. Ha huzamosabb ideig nem foglalkozunk a felületi hibával, az eleinte 1-2 milliméteres karc pár hónapon belül centiméteressé, majd teniszlabda méretű rozsdafolttá alakul. Ebben a fázisban már nem nincs mit tenni, szakember segítségére lesz szükség. Ezen okból kifolyólag pedig természetesen számítani kell arra, hogy az autó fényezés javítás ár tekintetében is biztosan magasabb lesz.

Talán mondani sem kell, hogy elhanyagolt hibák orvoslása járművünkön utóbb jóval drágább lesz. Egy sérült elem javíttatása 50-100 ezer forint között is mozoghat, ráadásul rövidebb-hosszabb ideig nélkülözni is kell majd a járművet. Ha viszont a sérülés mérete nem nagyobb, mint egy 5 forintos érme, még van időnk cselekedni! Ebben az esetben ugyanis jó eséllyel otthon magunk is helyreállíthatjuk autónk karosszériáját – mindössze egy fényezés javító stiftre lesz szükségünk.

 

Autó fényezés javítás első lépése: a felület megtisztítása

Minden karbantartási feladat esetében kiemelten fontos a tiszta munkafelület, hogy kielégítő legyen a végeredmény. Így az otthon történő autó fényezés javítás először is a felület alapos letakarításával kezdődik. Igyekezzünk olyan helyen végezni, ahol a fényviszonyok megfelelőek, és a szél sem fogja a friss festékbe fújni a port. Ezen célból egy garázs vagy más fedett hely tökéletesen megfelel, de jobb híján akár a szabadban is kivitelezhető az autó fényezés javítása házilag. Utóbbi esetében mindenképp ügyeljünk, hogy szélmentes és ne túl napos időt válasszunk a munkálatokhoz.

Ha rendelkezésre állnak az ideális körülmények, nekiláthatunk a jármű alapos megtisztításához. Mossuk le az autót egy slaggal (ne használjunk túl erős vízsugarat!), majd vigyük fel az autómosó sampont, és töröljük át egy szivaccsal a karosszériát. A makacs foltokhoz használjunk kefét, és körkörös mozdulatokkal hajtsuk végre a műveletet. Ezután még egyszer utoljára öblítsük le a gépkocsit, majd egy puha mikroszálas kendővel itassuk fel a maradék vizet. A helyes otthoni autómosásról bővebben egy korábbi cikkünkből tájékozódhat.

autó fényezés javítás otthon

Második lépés: szabaduljunk meg a zsírtól!

Miután sikeresen lemostuk autónk karosszériáját a portól és egyéb hasonló piszoktól, még bőven van teendőnk. Bár első ránézésre szép tiszta a felület, még mindig lehetnek rajta szabad szemmel nem látható szennyeződések. Az autó fényezés javítás során felvitt festék tapadását a zsír és szilikon származékok gátolják, és gyakorlatilag haszontalanná teszik fáradozásainkat.

A zsírtalanításhoz használjunk szilikon lemosót vagy zsíroldót, amelyekkel hatékonyan leszámolhatunk láthatatlan ellenségünkkel. Ha épp nincs egyik sem a kezünk ügyében, a tiszta alkohol is megfelel a feladatra. Mindig két törlőkendővel dolgozzunk: az egyikkel vigyük fel a készítményt a karosszéria elemre, a másikkal pedig töröljük azt le. Semmiképp ne hagyjuk, hogy a zsírtalanító magától elpárologjon, és sose használjunk hígítót! Utóbbival ugyanis csak még nagyobb problémát okozunk magunknak, miután feloldhatja a fényezést. Vigyázzunk továbbá, hogy ezen anyagok mellett ne dohányozzunk, mert fokozottan tűzveszélyesek!

Autó fényezés javítás harmadik lépése: a festés

A javító stift csomagjában található festéket tartalmazó dobozt használat előtt alaposan keverjük fel. A benne lévő festék mennyisége lényegesen több, mint amire egy használat során szükségünk lesz, így a stiftbe elég egy kisebb adagot tölteni.

Ezután következhet a tényleges autó festés javítás – azonban ne ugorjunk neki rögtön a műveletnek! Előtte érdemes egy papíron végezni néhány próbát az ecsettel. Ezzel egyrészt begyakorolhatjuk a mozdulatot, másrészt a karosszéria mellé tartva meggyőződhetünk a festék színének egyezéséről. Ha már kellő magabiztosságot szereztünk, nekiláthatunk a korrekciónak – amire fokozottan ügyeljünk, hogy a festésen keletkezett hibát úgy töltsük fel, hogy az ne dudorodjon ki a környezetéből.

autó fényezés javítás stifttel

Negyedik lépés: hagyjuk megszáradni a festéket

Miután sikeresen helyreállítottuk a kisebb karcolásokat a jármű felületéről, csupán annyi a dolgunk, hogy megvárjuk a festék megszáradását. Ez körülbelül 1-2 hetet fog igénybe venni – ez idő alatt tartózkodjunk az autó mosásától. Ha erre figyelünk, utána már a nagynyomású mosó sem fog kárt okozni a karosszériában.

Őrizzük meg helyreállított karosszériánk megjelenését!

A házi autó fényezés javítás után vigyázzunk munkánk gyümölcsére! Gépjárművünk szép újszerű kinézetének védelmére két hatékony módszer is létezik: az egyik a kerámia bevonat, a másik a minőségi karosszériavédő fólia. Előbbinél a nanotechnológiás termékek jelentik napjainkban a legtartósabb megoldást, miután kémiai úton kötődnek a felülethez. Igyekezzünk az egész gépkocsit lekenni a készítménnyel, lehetőleg körkörös mozdulatokkal.

A legjobb védelmet azonban kétségtelenül a minőségi autófóliák jelentik. Akár több, mint 10 évre is elfelejthetjük a kavicsfelverődésektől származó sérüléseket! Ráadásul nemcsak a karcok ellen óvja a fényezést, hanem a káros napsugarak okozta színkifakulástól is. Az autófóliákat azonban ne próbáljuk meg magunk telepíteni, miután speciális felszerelések és szaktudás szükséges a művelethez. Ha elrontjuk, azzal egyrészt további kárt tehetünk autónkban, másrészt tönkre tehetjük vele a terméket.

Hasznosnak találta cikkünket? Akkor talán érdekelhetik otthoni karceltávolítási tippjeink is!