LLumar

Használt autó vásárlás tippek kezdőknek

A használt autó vásárlás alkalmával még azoknak az embereknek is résen kell lenniük, akik egyébként értenek a gépkocsikhoz. A történet azonban jóval korábban kezdődik annál, minthogy az első szimpatikus járművet elvisszük egy próbakörre. Cikkünk azok számára nyújt segítséget, akik nem rendelkeznek nagy rutinnal használt autó vásárlás terén: lássuk, mire figyeljünk használt autó vásárlásakor!

használt autó vásárlás magáncélra

Használt autó vásárlás: milyet válasszak?

Mielőtt elkezdenénk nézegetni a netes hirdetéseket, érdemes magunkban tisztázni néhány fontos dolgot. A legelső kérdés, amit meg kell válaszolni használt autó vásárlás előtt: milyen járműre van szükségem? Sokan sajnos már ennél a lépésnél elvéreznek és nem a megfelelő gépkocsi mellett teszik le voksukat. Ha igényeinknek alul teljesítő autót választunk, az később rengeteg fejfájást és bosszúságot fok okozni. A másik véglet se sokkal rózsásabb – a kelleténél többet nyújtó autónak ugyanis a fenntartása is aránytalanul nagy terheket fog róni a bankszámlánkra.

Legyünk őszinték magunkkal és mérjük fel, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen majd új-használt gépjárművünk. Semmi értelme beruházni egy menő sportkocsira, ha egyébként csak futárkodásra használnánk. Ez fordítva is igaz: akik naponta repesztenek az autópályán, azoknak sem a 35 éves Skodák között kell nézelődni. Ahhoz, hogy valóban a számunkra legoptimálisabb használt autót sikerüljön kiválasztani, további kérdések megválaszolása szükséges:

Mekkora távolságokat fogok megtenni?

Valójában igazából azt kell eldönteni, hogy városi környezetben fogjuk majd többet használni a gépkocsit, vagy azon kívül. Ha csupán a közeli boltig közlekedünk az autóval, tökéletesen megfelelhet egy kisebb teljesítményű jármű. Ha viszont gyakran kell nagyobb távolságokat is megtennünk, egy erőteljesebb, nagyobb és modernebb járművet válasszunk. Egy használt céges autó vásárlás ebből a tekintetből egy kicsit könnyebb, miután az adott vállalat igényeihez kell majd igazítani a gépkocsi tulajdonságait.

használtautó vásárlás szempontok

Mekkora méretű autó fog kelleni?

A kérdés újfent elsősorban a gépkocsi használatának mikéntjére keresi a választ. Egy kisgyerekes család számára értelemszerűen egy elegendő méretekkel rendelkező járművet érdemes nézni használt autó vásárlás során, hogy legyen elég hely a gyerekülésnek, babakocsinak, játékoknak. Amennyiben párunk, házastársunk is gyakran használja majd a járművet, biztosan díjazni fogja az extra férőhelyet. De akkor is a nagyobb tárolóhelyű gépkocsik között kutakodjunk, ha gyakran szállítunk méretesebb rakományt.

Viszont ha ezek a körülmények nem állnak fenn és főként csak egymagunk közlekednénk a járművel, akkor jobban járunk egy kisebb városi autóval. Teljesen felesleges beruházni egy SUV-ra vagy egy kisbuszra csak azért, mert valamikor a jövőben el kell szállítanunk egy gázkazánt, vagy alkalomadtán 4 ember is helyet fog majd foglalni a kocsiban. Az évente egyszeri nyaralásüdüléshez sincs értelme olyan autót választani, amely alapjáraton zabálja az üzemanyagot.

Használt autó vásárlás: mi a helyzet az extrákkal?

Használt autó vásárlás alkalmával a jármű extrái is megérnek egy külön misét. Sokan úgy vélik, hogy a felszereltség megválasztása elsősorban azok kiváltsága, akik új gépkocsiba fektetik pénzüket. Tény, hogy egy használt járműnél az elsődleges szempont annak megfelelő állapota, és egy hátsó ülésfűtés miatt nincs értelme megvenni egy egyébként nagytudású autót. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kellene hagynunk azokat a plusz funkciókat, amelyekkel komfortosabbá tehetjük az utazást. Egy légkondi például megváltást jelent a dugóban kánikula idején csakúgy, mint egy hosszabb út során egy zenelejátszó.

Mennyi pénzt tudok rááldozni?

Talán az egyik legnagyobb befolyásoló tényező választáskor, hogy mennyi pénzt vagyunk hajlandók rááldozni a gépkocsira. Nyilván mindenki arra törekszik, hogy a rendelkezésre álló összegből a lehető legjobb járművet sikerüljön beszerezni. Sokan azonban elbagatellizálják a vételáron felüli anyagi kiadásokat, mint például az átírást, az első szakértői vizsgálatot, az új autógumi szettet és így tovább. Más szóval mindig maradjon valamennyi a pénztárcánkban a jármű vételárán felül is.

Akkor pontosan mekkora összeggel érdemes nekiindulni? Erre vonatkozóan több iránymutatást is hallhatunk a mindennapokban: „ha 4-6 hónapnyi nettó fizetésed nem elég a vételár kifizetésére, akkor nem engedheted meg magadnak.” Vagy: „ha nem tudod kétszer megvásárolni az autót a pénzedből, akkor túl nagyot álmodsz.” Bár ezek a tanácsok 1-2 esetben talán picit túloznak, nagyon mégsem állnak messze a valóságtól.

Tipp: sok helyen a használt autó vásárlás részletre is lehetséges. Így nem kell majd egyszerre kifizetni a vételárat, és biztosan marad pénzünk a további kötelező kiadásokra. Egy kérdést tehát ezen opció is mindenképpen megér, történjen a használtautó vásárlás magánszemélytől vagy kereskedőtől.

autó fényezés javítás stifttel

Használt autó vásárlás után: vigyázzunk szemünk fényére

Miután mindezen kérdésekre válaszoltunk, már sokkal céltudatosabban fogunk tudni körbe nézni a piacon. Ezzel veszi kezdetét a használt autó vásárlás következő fázisa, amely magába foglalja a kinézett kocsi előéletének lekérdezését és előzetes átvizsgálását, a szerződés és a kötelező biztosítás megkötését és így tovább. A procedúra ezen szakaszáról bővebben az Autó vásárlás menete: mit érdemes tudni a folyamatról? című bejegyzésünkben tájékozódhat.

Miután sikerült minden lényeges dolgot átgondolni használt autó vásárlás előtt és keresztül küzdöttük magunkat a bürokrácia útvesztőjén is, érdemes néhány gondolatot ejteni a jármű védelméről. Ennyi macerával a háta mögött az ember biztosan azt szeretné, hogy új-használt járműve még sokáig megfelelően szolgálja. Ezért nézzünk körbe feltétlenül a különböző lopásgátló felszerelések, valamint az autó külső megjelenését óvó termékek között is.

Lopásgátlók

Manapság többfajta védelem is rendelkezésünkre áll autónk meglovasítása ellen, amelyek lehetnek mechanikai vagy elektromos lopásgátló eszközök is. Előbbi kategóriába sorolhatók például a különböző kormány-, váltó- és pedálzárok vagy az UV gravírozás. Az elektromos megoldások között említhetők a riasztók, az indítás- és rablásgátlók, valamint napjainkban az egyik leginnovatívabb lopásgátlója, a GPS nyomkövető.

Megjelenésvédelem

Ha nincs lehetőségünk garázsban tárolni gépkocsinkat, feltétlenül gondoskodjunk valamilyen védelemről autónk számára. Egyes felhasználók az autóponyvákra esküsznek – azonban ezeket nem lehet hermetikusan lezárni, bejut alá a por, ami aztán karcot hagy a felületen. Ráadásul a kicsapódó párát sem engedi elpárologni, így sokszor többet árt, mint használ. Ha nem szeretnénk rendszeresen autót fényezni, érdemes elgondolkozni a kerámia bevonatok és a minőségi autófóliák használatán.

A csúcsminőségű nanotechnológiás kerámia bevonatok erős és tartós réteget képeznek a jármű felületén, aminek köszönhetően az még sokáig ragyogó és karcmentes maradhat. A legjobb megoldást azonban minden kétséget kizárólag a prémium autóablak és karosszériavédő fóliák jelentik. Ezek akár 10+ évig is hatékonyan képesek megóvni szeretett gépkocsinkat a felverődő kavicsoktól, a maró vegyületektől (pl. madárpiszok), de még az enyhébb jégesőtől és az erős napsugarak fakító hatásaitól is.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti az otthoni autó waxolásról szóló bejegyzésünk is!