LLumar

Karosszéria javítás házilag: tippek és trükkök

Sajnos bármennyire is próbáljuk gépjárművünket kímélni, az évek és a használat nyomot hagy minden autón. A keletkezett karcolásokat és kisebb sérüléseket akár saját magunk is kijavíthatjuk a fényezésen – azonban tartsuk szem előtt, hogy a karosszéria javítás házilag korántsem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Ha nem vagyunk elég óvatosak az egyes műveletek során, utóbb sokkal többet kell majd költeni gépjárművünk helyrehozataláért.

Karosszéria javítás házilag: előzetes állapotfelmérés

Autónk karosszéria elemeinek fényezése több rétegből áll – a fémen található egy alapozóréteg, fedőszín, metál fényezés esetén pedig egy színtelen lakkréteg. Ahhoz, hogy a karosszéria javítás házilag sikerrel járjon, legelőször tisztítsuk meg a gépkocsit, majd mérjük fel a sérülések mértékét. A hiba jellege és komolysága fogja ugyanis meghatározni, hogy milyen technikát alkalmazunk a felület korrigálásához. Meg kell vizsgálni, hogy az adott karcolás hány rétegét sértette fel a jármű fényezésének.

 

Hajszálvékony karcolások eltüntetése

A lakkrétegen képződött hajszálvékony karcolások ellen a legegyszerűbben polírozással vehetjük fel a harcot. A művelethez használjunk minőségi polírozó pasztát, amely segítségével a lakk sérült részét hatékonyan lecsiszolhatjuk – az eredmény egy újra csillogó, fényes karosszéria elem. A polírozást egyaránt elvégezhetjük kézzel vagy géppel is. Utóbbit nagyobb felületek esetén érdemes használni, azonban vigyázzunk! Ha nem megfelelően alkalmazzuk a polírozó gépet és túlcsiszoljuk, könnyen megégethetjük a lakkréteget.

 

Karosszéria javítás házilag: kavicsfelverődések

A kisebb, pár milliméteres sérüléseknél elég csupán fedőfestékkel pótolni a hibákat, vagyis az alapozóréteg elhanyagolható. Ha viszont a kavicsfelverődések okozta károsodás áthatol a lakk-, a festék-, valamint az alapozórétegen is, a legjobb minél előbb munkához látni – ha ugyanis beindul a rozsdásodás folyamata, a karosszéria javítás házilag utóbb sokkal több időbe, pénzbe és energiába fog kerülni.

A kavicsfelverődések eltüntetéséhez elsőként teljesen tisztítsuk meg és zsírtalanítsuk a kezelni kívánt karosszéria elemet. Ne várjuk meg, amíg a zsírtalanító magától elpárolog, hanem inkább használjunk két törlőkendőt – az egyikkel felvisszük a lemosót, a másikkal pedig letöröljük azt. Hígítót semmi esetre se használjunk, mivel igen komoly károkat okozhatunk a gépkocsi fényezésében. Ezután lehet kitölteni a karcolásokat úgy, hogy a kezelt felületen ne maradjanak dudorok és kitüremkedések. A művelethez ezért mindenképp megfelelő méretű javítóstiftet vagy ecsetet használjunk.

 

Rozsdás karosszéria javítás házilag

Ha rozsdásodó felülettel van dolgunk, a legelső feladat annak eltávolítása lesz. Ezt a műveletet alaposan és nagy gonddal végezzük, ellenkező esetben néhány hónap leforgása alatt új fényezésünk elkerülhetetlenül elkezd felhólyagosodni. Első lépésként le kell csiszolni a rozsdás részt, amit végezhetünk géppel vagy kézzel is. Ha a művelettel mély nyomot hagyunk a lemezen, korrigáljuk a hibát kittel, átlyukadt lemeznél üvegszálas gittet. Amennyiben utóbbi valamelyik teherviselő elemen történt, inkább bízzuk a további munkálatokat szakemberre.

Amint lecsiszoltuk a rozsdát a felületről, kenjük be rozsdaátalakítóval, így megakadályozzuk annak ismételt kialakulását. Ha használtunk gittet is, annak megkötése után csiszoljuk le a felesleges anyagot. Az ideális forma érdekében lefújhatjuk a hibás részt filler sprayvel is, majd száradást követően tökéletesítsük egy csiszolópapírral a karosszéria elem végső alakját. Amint ezzel is megvagyunk, már csak a festés van hátra – előtte természetesen ne felejtsünk el újfent zsírtalanítani.

 

Óvjuk az új felületet minőségi autófóliával

Annak érdekében, hogy az auto karosszéria javítás házilag sokáig szép maradjon, érdemes a kezelt felületet valamilyen védelemmel felruházni. Ennek az egyik leghatékonyabb módja a minőségi karosszériavédő fólia. A használatával hosszú évekig biztosíthatjuk gépjárművünk ragyogó megjelenését, és nem kell félnünk a használat során keletkező karcolásoktól és sérülésektől sem. Ráadásul a karosszériavédő fólia megóvja a festést a káros UV sugaraktól is, aminek köszönhetően a gépjármű még sokáig élénk színekben pompázhat. 

Érdekesnek találta bejegyzésünk? Akkor olvassa el hővédelemről szóló írásunkat is!