LLumar

Mennyibe kerül egy autó fóliázása?

Az autófóliázás napjainkban hatalmas népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, mivel amellett, hogy tetszetős megjelenést biztosít gépjárművünknek, számos más előnnyel is rendelkezik. Egyre többen részesítik előnyben az autófóliákat védelmi tulajdonságaik miatt: megóv a karcolásoktól, az UV sugárzástól, valamint csökkenti a vakító fényt és a hőmérsékletet. Az, hogy mennyibe kerül egy autó fóliázása számos tényezőtől függ, mivel nem egyszerű feladatról van szó.

Mik döntik el, hogy mennyibe kerül egy autó fóliázása?

Amikor elmegyünk egy olyan kivitelezőhöz, aki a piaci átlagárnál jóval kevesebbért megcsinálná autónk lefóliázását, jogosan lehetünk gyanúsak. Ilyenkor valószínűleg hiányzik vagy a megbízott részéről a szakértelem, vagy a fólia hagy kívánni valót maga után. A megfelelően becsomagolt autóért tehát a szükséges szaktudásra és az időtálló alapanyagra kell költenünk, hogy biztosan sokáig szolgálhasson minket autófóliánk. Íme azok a legfőbb tényezők, amelyek befolyással vannak a végösszegre:

1. A választott alapanyag típusa

Természetesen az első tényező maga az autófólia. Ennek ára a kialakítástól függően változhat: egy jó vagy egy kiváló minőségű fólia között nyilván utóbbira kell magasabb összeget ráfordítani. Például, a metalizált és a kerámia hővédő autóüveg fóliák között is már van pénzbeli különbség, egy extra UV védelemmel rendelkező darab pedig még nagyobb költséget jelent. Ám ha már egyszer fóliázzuk járművünket, semmiképp ne válasszunk filléres darabot, mert utóbb megbánjuk.

Karosszéria fóliázásnál is van különbség az alapanyagok és ebből adódóan az árak között is. A LLumar öngyógyuló és az öngyógyuló hiodrofób (víz- és kosztaszító) fóliák például drágábbak, mint a hagyományos LLumar Platinum. Cserébe akár több mint 10 év is lehet az élettartamuk, amíg hatékony védelmet nyújt a karosszéria sérülésekkel szemben. 

2. A fóliázott felületméret is fontos

Az autófólia típusa után a következő dolog, ami befolyással van a kiadásokra, az a fóliázni kívánt felület mérete. Egyértelmű, hogy egy szélvédő fóliázás nem fog annyiba kerülni, mint az autó teljes becsomagolása. Folyóméterenként fizetünk érte az alapján, hogy mennyi szükséges az adott felületre. Egy autó komplett lefóliázásához körülbelül 16-19 méter fóliát kell elhasználni.

3. Az autó tisztítása is beleszámít, mennyibe kerül egy autó fóliázása

A tartós végeredmény érdekében egy szakszerű takarítással kell kezdeni a műveletet. A tisztítás általában 1-4 óra között mozog, ami már beleszámít az összegbe. Miután ez is nagyban befolyásolja a minőséget, ezért alaposan el kell végezni a gépjármű takarítását. Egy teljes karosszéria fóliázásához a munkafolyamat alatt többször is takarítani kell, hogy a felület tiszta és zsírmentes legyen.

4. Fontos előkészületek

A megfelelő csomagolás érdekében az autót egy bizonyos mértékig szét kell szedni. A szakképzetlen vagy lusta ember ezt nem teszi meg, pusztán az élek mentén megvágja a fóliát és több darabból összeilleszti a felületen. Ennek okán a fólia egyes helyeken előbb-utóbb felválik, így a fóliát először el kell távolítani, és kezdődhet előröl a munka. A profi szakember ha szükséges leszereli a kilincseket a tükröket, az emblémákat, díszléceket és mindent, aminek nincs helye a telepítés során a járművön. Ennek kivitelezése megint időbe – és így pénzbe – kerül.

5. Az elvégzett munka

Ezután következik az autó tényleges becsomagolása. Autó típustól függően ahhoz, hogy profi minőségű munkát végezzenek autónkon, legalább két, de akár 4 szakavatott ember szükséges. Ekkora munkaerő mellett általában egy nap alatt becsomagolható az autó. A fóliázást nem ajánlatos otthon végezni, mivel sok esetben nincsenek meg a kellő feltételek, hogy helyesen tudjuk végrehajtani a feladatot. Vagy a pormentes, tágas környezet – kellő hőmérsékleten -, vagy a szerszámarzenál hiányzik. Egy jól felszerelt műhelyben ezek mind adottak, többek között ezért is bízzuk inkább profi szakemberekre az autófóliázást.

6. A jármű típusától is függ, hogy mennyibe kerül egy autó fóliázása

Végül nem szabad elfelejteni azt a faktort, hogy milyen típusú az autónk. Minden fajtának mások a méretei – kisteherautó vagy cabrio – és az ívek is eltérő számban hajlanak. Ránézésre nem is gondolnánk, de némelyik autótípus karosszéria elemeinek kialakítása borzasztó módon megnehezíti a fóliások munkáját, sokkal időigényesebbek.

Megéri szakemberhez fordulni

A kérdésre, miszerint mennyibe kerül egy autó karosszériavédő fóliázása, nem lehet konkrét összeget mondani, mivel minden munka egyedi. A kivitelező felméri a munkát, majd azt követően tudja pontosabban becélozni az árat. A műveletet körültekintően, felszerelkezve a szükséges kellékekkel és szaktudással kell végrehajtani, így valószínűleg nem ússzuk meg hat számjegy alatt a költségeket. Ám ha mindezek egyike elmarad, még nagyobb árat fizetünk az autófóliázásért. A nem megfelelően telepített védőfólia ugyanis nemcsak utólagos anyagi kárral, hanem egy esetleges személyi sérüléssel is járhat. Ennek okán pedig nem lehet elégszer kihangsúlyozni a szakemberrel végeztetett és professzionális autófóliázás fontosságát. 

Hasznosnak találta cikkünket? Ez esetben olvassa el autó tuning tippjeinkről szóló bejegyzésünket is!