LLumar

Olcsó autófólia: milyen buktatói vannak?

Egy bizonyos ponton minden autótulajdonos kísértésbe esik, hogy az olcsó autófólia mellett tegye le a voksát, amikor gépjárművének védelméről van szó. Bár elsőre a minőségi autófóliákkal szemben az olcsóbb fajták megvásárlása jó üzletnek tűnhet, azonban utóbb egész biztosan rosszabbul fogunk járni anyagilag. Az emberek az autójukat elsősorban egészségük, biztonságuk és komfortjuk érdekében fóliázzák. Viszont egy olcsó autófólia egész biztosan nem fogja meghozni a kívánt hatást. Nem is beszélve arról, hogy akár még veszélyes is lehet a használatuk.

olcsó autófólia hátrányai

Olcsó autófólia: kifogásolható esztétika

Sokan azért telepítenek autófóliákat autójukra, hogy azok klasszikus, elegáns vagy éppen vagány kinézetet kölcsönözzenek neki. Azonban gyakran egy olcsó autófólia éppen az ellenkező hatást éri el: nevezetesen, hogy a gépjármű öregebbnek néz még ki annál is, mint amennyire valójában. Tény, hogy egy olcsó autófólia a felhelyezést követően egy ideig még esztétikusan is kinézhet, azonban olcsó húsnak mindig híg a leve is.

Ezek az autófóliák ugyanis a gyakori napsütés és a folyamatos vezetés hatására rövid időn belül elkezdenek hámlani. A ragasztójuk gyorsan elkezd engedni, és megjelennek a rettegett buborékok. Ezek után talán már mondani sem kell, hogy a jármű összképe hogyan fog kinézni. Egyes silány autófóliák ráadásul még annál is sebesebben színeződnek el, mint azt egy ilyen olcsó terméktől várná az ember, és elkezd lilulni vagy beszürkülni.

 UV védelem hiánya

Az autófólia egyik nagy előnye, hogy az utasok bőrét és a jármű belsejét is hatékonyan védi a káros UV sugaraktól. Az olcsó autófólia anyaga ezzel szemben kevés, vagy semmilyen UV gátlót nem tartalmaz. Ennek pedig az az eredménye, hogy az autófólia még a vártnál is gyorsabban fakul.

A jó minőségű autófóliák ezzel szemben megfelelő védelemmel látja el az autó belső terét, valamint a bőrünket is megkíméli a káros sugárzástól. Utóbbi egészségügyi hatásai bizonyosan mindenki számára egyértelműek. A kárpitok színe pedig nem fog elhalványulni, valamint a műszerfal sem repedezik idővel.

 Olcsó autófólia: kevesebb védelem az utakon

Valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy az olcsó autófólia sokkal vékonyabb, ezáltal közel sem nyújt olyan védelmet az utasok számára, mint egy kiváló minőségű fólia. Amikor történik egy nemkívánatos baleset, a silányabb darabok nem igazán tudják összetartani az autó ablaküvegét, és a szilánkok szanaszét repkednek az utastérben. Ezzel az ütközés okozta károsodásokon túl még a betörő és szerte szálló ablaküveg is komoly sérüléseket tud okozni az emberben.

 Semmilyen garancia nem jár hozzá

Az olcsó autófólia esetében a gyártó csak igen ritkán garantálja, hogy terméke kiállja a különböző próbatételeket. Az igazság az, hogy pontosan tudják, hogy az autófóliájuk minősége kifogásolható – ez pedig azt jelenti annak, aki megvette az olcsó változatot, hogy bármilyen probléma felmerülése esetén egyedül marad gondjával.

A minőségi autófólia magában foglalja a gyártó nevét és garanciáját, hogy terméke hosszú ideig megfelelő állapotú lesz, és tökéletesen elvégzi az előírt feladatát. Amennyiben az olcsóbb helyett rászánjuk magunkat vásárláskor a minőségi termék megvételére, higgyük el, hogy sokkal nyugodtabban fogunk tudni aludni éjszaka.

Az emberek többsége abban a hitben él, hogy ha az olcsóbb alternatívát vásárolják meg az autófóliából, azzal több pénzt takarítanak meg. Azonban ez az elképzelés több sebből is vérzik. Gyakran visszatérő probléma ugyanis, hogy az olcsó autófólia utóbb sokkal többe kerül majd tulajdonosa számára.

Az autó egyrészt közel sem fogja azt a látványt nyújtani, mint amire számítunk. Másrészt elfelejthetjük mind a hatékony UV-, mind pedig a baleset elleni megbízható védelmet is. Így már érthetőbb, hogy egy minőségi autófóliára csak az elején kell némileg több pénzt szánni – hosszútávon azonban sokkal gazdaságosabb megoldást jelent majd számunkra.

Olcsó autófólia: árulkodó jelek

Attól eltekintve, hogy az autó összhatásán is érződik már, hogy olcsó autófólia mellett döntöttünk – konkrétan szörnyű látvány nyújt -, néhány árulkodó jel megléte bizonyosan azt jelenti, hogy silány terméket vásároltunk.

Szabad szemmel is jól látható hézagok, egyenetlen vonalak

Tekintsük meg, hogy milyen közel helyezkedik el az autófólia az ablak széléhez. Amennyiben jelentős rést látunk, valamint a vonal nem egyenletes, akkor a telepítő nem megfelelő munkát végzett fóliázás során.

Lilás árnyalat

A következő árulkodó jel, hogy olcsó autófólia került autónkra, hogy idő előtt el kezd színeződni. A rossz minőségű darabok ugyanis életkoruk előrehaladtával elkerülhetetlenül lilás árnyalatba fordulnak. Ennek oka, hogy az autófóliát nem minőségi gyártással állították elő, és olcsó alapanyagok felhasználásával készül.

Zavaró buborékok

Az alacsony minőségű autófólia ragasztója idővel menthetetlenül elkezd engedni. Ebből következik, hogy a fólia alatt elkerülhetetlenül megjelennek a kisebb nagyobb buborékok. A nagy buborékok egyenesen undorítóan néznek ki, de a kisebbek is elég kiábrándító látvánnyal „kedveskednek”. Ráadásul az esztétika mellett – akár nagy, akár kicsi a buborék – zavarja a sofőrt a kilátásban.

Nem ragad megfelelően az autófólia

Számos autóablak texturált pöttyökkel rendelkezik, amelyek megakadályozhatják, hogy az autófólia megfelelően tapadjon. Amennyiben olcsó autófólia került autónkra és nem megfelelően lett telepítve, akkor a pontoknál cikk-cakk alakban vonal keletkezik.

Rések és buborékok

Ahogyan az egyes ablakoknál, úgy a hátsó szélvédő olvasztórúdjai esetében is megemelkedhet az olcsó autófólia. Ha a fóliát nem megfelelően nyomták oda ezekhez a rudakhoz, rések és buborékok jelennek meg, amelyek idővel csak nagyobbak lesznek.

Nem megfelelő hőátadás

A silányabb autófóliák jóval kevésbé tartják kint a hőt, mint a minőségi darabok. Ez így van abban az esetben is, ha sötétített fóliáról van szó. A hőátadás mértékét úgy ellenőrizhetjük, hogy az egyik kezünket a fóliázott ablak mögé helyezzük, míg a másikat kint tartjuk a napon. Ha a beltér körülbelül ugyanolyan forró, mint a kinti hőmérséklet, akkor az autófólia nem szab gátat az infravörös fénynek.

olcsó autófólia megjelenése

Milyen különbségek vannak egy olcsó autófólia és a LLumar termékek között?

Egy tapasztaltabb szem számára már messziről látható, hogy az adott autófólia olcsóbb vagy minőségibb darab. A LLumar prémium autófóliák számos előnyt nyújtanak tulajdonosa számára, és az összes minőségi követelményt kifogástalanul produkálják:

  • A szélek tiszták és hézagmentesek, a vonalak pedig egyenletesek
  • Szilárdan megtapadnak minden felületen
  • Hatékony UV- és hőhatás elleni védelem
  • Ütközés esetén megvéd a szétrepülő ablakszilánkoktól, mivel egyben tartja az üveget
  • Védi a karosszériát a kisebb sérülésektől és karcolásoktól
  • Esztétikus megjelenést kölcsönöz a gépjárműnek
  • Műbizonylattal és garanciával jár együtt a telepítése

Az olcsó autófólia eleinte ugyan talán kedvezőbb árfekvésben van, mint a minőségi változatok, azonban ne tévesszen meg minket az ilyen fajta „remek üzlet”. Egy prémium autófólia használatával sokkal jobban fogunk járni – legyen szó komfortról, biztonságról vagy külső megjelenésről.

Érdekesnek találta cikkünket? Akkor olvassa el autó karc eltávolítás házilag: tippek és trükkök c. írásunkat is!