LLumar

Tavasszal is védekezzen az UV sugarak ellen!

Közeleg a tavasz, hosszabbodnak a napsütéses órák. Ilyenkor fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk bőrünk egészségére is. Sajnos még a mai modern világunkban sincs jelen kellően a köztudatban mennyire veszélyes lehet akár a tavaszi napsugarak ereje is. A déli órákban a legnagyobb a napsugarak beesési szöge, a légkör ilyenkor szűri meg legkevésbé az ultraibolya sugarakat. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon, ahogy Európa nagy részén a nyári időszámítás idején 13 órakor delel a nap, ezért is ajánlatos, 11 és 15 óra között minél kevesebbet tartózkodni a szabad ég alatt.

Gyakran találkozhatunk azzal a megjegyzéssel, hogy biztonságban vagyunk épületekben, mert az ablaküveg természetes tulajdonságából adódóan megszűri az UV sugarakat. Ez sajnos azonban csak részben igaz, mivel az UV-B sugarakat, azoknak is csupán egy részét szűri meg a kezeletlen normál ablaküveg, míg az UV-A sugaraknak egyáltalán nem jelentenek akadályt. Az UV-A sugarak sokkal alattomosabbak, jóval mélyebbre hatolnak bőrünkön át, és negatív hatásukat is lappangva fejtik ki.

A Yale egyetem kutatócsoportja bebizonyította, hogy az egyébként a bőrünket védő normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UV-A hatására úgy alakul át, hogy károsító anyagcseretermékek jönnek létre, melyek rákot eredményező folyamatokat indítanak el. Fontos, hogy védekezzünk minél több lehetséges módon UV-A és B sugarak ellen egyaránt. Használjunk fényvédő krémet, UV szűrős napszümeveget, és a LLumar UV-védelemmel ellátott épület-, ill. autóüveg fóliáit, melyek típustól függően akár 99,9%-os UV szűrést biztosítanak. UV-védelem az otthonába.